Home

Achtergrond 395 x bekeken 5 reacties

Brits pakstation wil uien kopen via contracten

Het Britse uienpakstation Parripak wil meer uien gaan inkopen via contracten met telers.

Parripak wil minder afhankelijk worden van de losse inkoop. Dat zegt Martin de la Fuente van Parripak. "De uienmarkt over de hele wereld is gek geworden. Niemand weet hoe dit seizoen zich verder gaat ontwikkelen."

De la Fuente denkt niet dat de situatie weer wordt zoals die was. "De hele uienverwerkende industrie gaat veel meer werken met contracten en gaat minder kopen op de vrije markt."

Engeland heeft vorig jaar meer uien geoogst dan gemiddeld. De la Fuente: "Iedereen verwachtte een seizoen met lage uienprijzen. Maar half november ging de uienprijs ineens omhoog. Terwijl de kwaliteit vaak tegen valt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Nee, ik koop geen uien of aardappelen in de winkel. Maar zag laatst een advertentie van lidl van 10 kg aardappelen voor €1,70. Dus 17 cent per kg !! Misschien uit wallonië, van een teler met 300 ha. aardappelen die ze op contract verkoopt voor 5 cent ?
  O ja, pas op voor Jumbo, die zijn nog boer-prijs onvriendelijker.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Als de prijs hoog is willen ze vaste contracten aanbieden. Voor 5 cent misschien, zodat ze er zelf 30 cent op verdienen ?

 • no-profile-image

  JANZONDERVREES

  Goed gezien JAN , zo gaat dat ook in de aardappelsector.
  Weleens een kilo uien in de winkel gekocht ??

 • no-profile-image

  boerke

  Jan die uien kwamen uit zeeland van Marbo!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jullie raken wel de kern van het probleem in de prijsvorming voor de producenten. Als prijsstijgingen worden verwacht wil met contracten (vol met escapes), en bij de verwachting van lage(re) prijzen willen de inkopers vrije markt. Het ligt aan de boeren zelf of ze nog langer speelbal willen zijn van deze contracthandel tegen of onder de kostprijs. Kijk maar in onze sector. Toen nog niet zo lang geleden de verwachten was dat de melkprijzen zouden stijgen, kwamen enkele gewiekste handelaren met de optie van een termijnmarkt " om zo de risico's voor de producenten te kunnen afdekken". Nu hoor je ze (gelukkig) niet meer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.