Home

Achtergrond

Brits landbouwinkomen daalt 7 procent

Het inkomen van de Britse landbouw is vorig jaar uitgekomen op 4,57 miljard euro.

Dat is 6,7 procent lager dan in 2008, wat vooral te wijten is aan een lagere opbrengsten van de productie. Per voltijds arbeidskracht komt het jaarinkomen daarmee uit op 25.000 euro, 8,7 procent minder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de statistiekafdeling van het plattelandsministerie Defra. De lagere opbrengsten werden slechts ten dele gecompenseerd door lagere kosten en door hogere toeslagrechten. De opbrengsten liepen over de hele linie gezien met ruim 3 procent terug.

De Britse graansector neemt met 2,7 miljard euro nog altijd de grootste portie van de totale agrarische inkomsten voor haar rekening. In de veehouderij ging het een stuk beter, waarbij schapenhouders 21 procent meer konden vangen en varkensfokkers hun opbrengsten 17 procent hoger zagen uitvallen.

Defra verwacht voor dit jaar betere resultaten voor de varkens, pluimvee- en kalverbedrijven door hogere opbrengen in combinatie met lagere kosten.

De graansector zal zoals het ernaar uitiezt opnieuw moeten inleveren door een kleiner areaal, lagere opbrengsten en ook lagere prijzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.