Home

Achtergrond 2 reacties

Brabantse geitenhouders missen verhuisplan

De Brabantse geitenhouders willen meepraten over de verplaatsing van hun bedrijven als dat gebeurt op basis van feiten en argumenten.

Maar de discussie over de verhuizing van bijna honderd bedrijven moet niet worden ingegeven door het tumult rond de Q-koorts. Dat zei Jeannette van de Ven, voorzitter van de vakgroep geitenhouderij ZLTO, vandaag in een reactie op een provinciale inventarisatie. Daaruit blijkt dat bijna de helft van alle 197 grote melkgeitenbedrijven in Brabant op ongewenste afstand van de bebouwde kom staat.

"De provincie presenteert de conclusie, maar we missen het plan'', aldus Van der Ven. Volgens haar is een discussie over verplaatsing van bedrijven terecht want Brabant wordt steeds voller. Ze verwacht echter dat de verplaatsing van geitenhouderijen vijf tot tien jaar gaat duren. Een snelle, algehele vaccinatie van geiten en schapen is volgens haar de beste oplossing voor de Q-koorts.

De provincie zet in op de verplaatsing van bestaande en nieuwe geitenbedrijven zo ver mogelijk van de bewoonde wereld, aldus de notitie die maandag openbaar werd. Deskundigen beschouwen een afstand van 500 meter als voldoende afstand tussen bedrijf en bewoning om de gezondheidsrisico's te beperken. Provinciale Staten praten donderdagavond over de uitbraak van de Q-koorts.

Lees ook Brabant: helft geitenbedrijven staat verkeerd

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    v Rooij

    Zo is de werkelijkheid natuurlijk niet altijd.Wij wonen in een klein dorp met zo'n 1150 inwoners. Er zit hier ook nog een 2e geitenhouderij. Allebei zitten we net buiten de bebouwde kom. Onze bedrijven zijn allebei geruimd, in ons dorp zijn geen qkoorts-patienten(gelukkig) Wij hebben van onze dorpsgenoten heel veel steun en medeleven ontvangen!! Nog niet 1 vervelende opmerking gehad.

  • no-profile-image

    arme geiten

    De provincie wil dat de melkgeiten/schapenbedrijven zo ver mogelijk van de bebouwing komen. Nou kunnen we de rollen niet omdraaien. Alle burgers/buitenlui welke dichterbij een agrarisch bedrijf (zijn komen) wonen laten verhuizen. Meestal dragen deze burgers/buitenlui toch niets bij aan een leefbaar platteland. Het zijn vaak de yuppen die er de laatste jaren zijn komen wonen en altijd overal last van hebben. Maar hebben niets beters te doen dat over de agrarische sector te zeuren en te bedenken hoe ze de hardwerkende agrariër kunnen dwarsbomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.