Home

Achtergrond 2 reacties

Bos wint, Balkenende verliest

De PvdA trekt kiezers met de ruzie met het CDA over Uruzgan en de val van het kabinet zaterdagochtend. In de peiling van Maurice de Hond stijgt de PvdA van Wouter Bos van vijftien naar negentien zetels. Het CDA verliest een zetel en staat op 26, nog wel de grootste partij in de peiling.

De positie van premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende lijkt volgens De Hond verzwakt, die van PvdA-leider Wouter Bos versterkt. Balkenende heeft onder zijn eigen achterban nog maar steun van 36 procent van de kiezers. Onder alle ondervraagden gemeten, is minister Camiel Eurlings van Verkeer zelfs populairder. Wouter Bos heeft andere kopstukken in zijn partij in populariteit nu wel ruim achter zich gelaten.

Onder kiezers van alle partijen gemeten wil 16 procent Balkenende terug als premier. 21 procent wil Bos als volgende premier.

De SP verliest bij De Hond twee zetels, met name rechtstreeks aan de PvdA. Verder wint de VVD een zetel (komt op 23 in de peiling) en verliest de PVV van Geert Wilders er een (komt op 24 in de peiling). In de peiling is het electorale landschap verder gefragmenteerd. Vijf partijen (CDA, PVV, VVD, D66 en PvdA) staan nu binnen een marge van zeven zetels van elkaar.

Ongeveer 62 procent van de ondervraagden vindt het niet erg dat het kabinet is gevallen. Alleen CDA- en ChristenUnie kiezers vinden dat in meerderheid wel. De schuld wordt in gelijke mate gelegd bij PvdA en CDA.

De Hond concludeert uit de peiling dat het PvdA zich door de val van het kabinet zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt te herstellen. Het CDA doet dat niet, bovendien is de electorale positie van het CDA verzwakt. Ook blijkt uit de peiling dat de onrust onder het electoraat groot is. Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn gehouden, zouden 76 zetels van partij wisselen, ten opzichte van de verkiezingen van eind 2006.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden, deze week onder 6500 Nederlanders, van wie drieduizend ná de val van het kabinet, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  Nederland heeft veel te veel politieke partijen. Het wordt daardoor onmogelijk snel een daadkrachting bestuur te vormen. One-issue partijen moesten verboden worden. Partijen die veel op elkaar lijken bij elkaar gevoegd worden.
  Ik niet zo pro-america, maar daar is het wel beter geregeld.

 • no-profile-image

  willem

  Sjeng, helemaal mee eens, die flut partijen waar niets van uit gaan en geen enkele onderbouwing hebben ( pvv, pvdd
  rita verdonk en nog enkele, weg ermee.
  kost onnodig geld en je hebt er niets aan.
  Het zijn toch vaak de arbeidslozen of arbeids ongeschikten die er op stemmen, veel kretiek geven en verder niets te doen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.