Home

Achtergrond 182 x bekeken

Bos weerspreekt kritiek CDA en ChristenUnie

PvdA-leider Wouter Bos werpt de kritiek vanuit CDA en ChristenUnie van zich af dat hij niet de bereidheid zou hebben gehad om het crisisberaad in het kabinet over Afghanistan succesvol af te sluiten.

In het tv-programma Nova zei Bos dat als hij bewust uit was op een breuk dat dat al eerder had gekund en het dan niet nodig was geweest om zestien uur in crisisberaad bijeen te zijn. ,,Onze inzet is er steeds op gericht geweest om eruit te komen'', aldus Bos. Na de val van het kabinet uitten prominente coalitiegenoten als vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) en staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) hun twijfels over de intenties van Bos.

De PvdA-leider benadrukte in Nova dat de breuk in het kabinet niet had gehoeven. Het was voor de PvdA-bewindslieden echter niet verteerbaar dat zij niet publiekelijk meer zouden mogen spreken over het afwijzen van het NAVO-verzoek tot een langer verblijf in Uruzgan. Voor Bos was vanwege het gebrek aan steun in het parlement en vanwege het eerdere kabinetsbesluit dat dit jaar de laatste militair vertrokken zou zijn, de optie-Uruzgan totaal niet aan de orde. Hij zei ervoor te passen om ,,met meel in de mond'' te moeten praten.

Toen premier Jan Peter Balkenende met een stemming de eenheid van kabinetsbeleid tijdens het crisisberaad wilde afdwingen, besloten de PvdA-ministers op te stappen. Volgens Bos was het zeker CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) die weigerde het NAVO-verzoek af te wijzen. ,,Kennelijk heeft hij zijn CDA-collega's van dat standpunt weten te overtuigen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.