Home

Achtergrond

Bos: schandalige suggestie van Rutte

De beschuldiging van VVD-leider Mark Rutte dat de PvdA over de rug van de militairen een politiek spel heeft gespeeld rond Afghanistan uit electoraal gewin, vindt PvdA-leider Wouter Bos een ,,schandalige suggestie''.

"Wij veranderen niet van mening vlak voor de verkiezingen, hij wel'', regeerde Bos vandaag in het Radio 2-programma Spijkers met koppen. Bos herhaalde dat zijn partij steeds heeft gezegd dat wat haar betreft dit jaar de laatste Nederlandse militair uit de Afghaanse provincie Uruzgan weg moest zijn. Volgens hem heeft ook de VVD in 2007 ingestemd met een verlenging van de huidige missie, met als harde afspraak dat het daarna afgelopen zou zijn.

Bos gaf aan dat zijn coalitiegenoten CDA en ChristenUnie steeds geweten hebben dat de PvdA weg wilde uit Uruzgan, maar dat het maar niet lukte om het kabinet dat ook te laten besluiten. Hij sprak van een ,,schijnexercitie'' om allerlei opties te blijven onderzoeken terwijl in 2007 al besloten was de missie te beëindigen en er bovendien geen parlementaire meerderheid is voor verlenging in Uruzgan.

In het urenlange crisisberaad in het kabinet ging het volgens Bos vooral mis toen bleek dat bij een eventueel compromis rond Afghanistan de PvdA-ministers niet publiekelijk zouden mogen uitdragen dat de optie-Uruzgan afgevallen was. Bos betitelde dat als niet geloofwaardig.

PvdA-leider zei dat het hem grote moeite had gekost om donderdag tijdens het spoeddebat over het kabinetsconflict te verbloemen dat er eigenlijk grote meningsverschillen waren. Volgens Bos was alles erop gericht om de discussie te verplaatsen naar de ministerraad van vrijdag. Uiteindelijk, zo gaf Bos toe, zei hij ook maar gewoon in het debat wat hij vond.

Bos wilde vanmiddag niet ingaan op vragen of hij zo snel mogelijk wil terugkeren in de PvdA-fractie. ,,Ik weet het niet. Ik heb er nog niet over nagedacht'', aldus Bos. Als Bos minister-af is, kan hij alleen terugkeren naar de fractie als daar iemand vertrekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.