Home

Achtergrond 1017 x bekeken

Boomkweker zoekt afzet voor peer Xenia

Vruchtboomkweker Pieter van Rijn gaat in gesprek met fruithandelaren voor de vermarkting van het nieuwe perenras Xenia.

Dat doet hij via een nieuw op te richten telersvereniging.

Nu Inova Fruit definitief afziet van Xenia als nieuw clubras voor de afzetorganisaties hebben partijen als Univeg zich gemeld bij de boomkweker. De Belgische handelsbedrijf en eigenaar van Bakker Barendrecht in Nederland heeft al plannen voor exclusieve appelrassen.
Van Rijn heeft plannen om over drie jaar 1 miljoen bomen in Europa uit te zetten. Uit Kroatië is een order voor 150 hectare geplaatst. In Nederland moeten dan 200.000 bomen staan. Nu zijn dat er 65.000 in Nederland en België.

Voor Van Rijn speelt mee dat een tiental telers al investeerde in het nieuwe perenras. "De fruittelers hebben het risico genomen. Het is voor mij dan belangijk om de stap te zetten voor een telersvereniging. We hebben al meerdere malen bij elkaar gezeten."
Komend jaar verwacht Van Rijn de eerste commerciële oogst van het ras Xenia te kunnen starten. Daarvoor zoekt het bedrijf afzet in Nederland. De oogst zal naar verwachting circa 80 tot 100 ton bedragen.

De Xenia is een groene peer met lang uitstalleven. "Het ras is zeer productief met grote vruchten." Van Rijn belevert Tesco in Polen met productie van een eigen bedrijf in Polen. De peer is een kruising van Triomphe de Vienne en een Moldavisch perenras.

Van Rijn was gedurende drie jaar in onderhandeling met Inova Fruit over het ras Xenia.

Of registreer je om te kunnen reageren.