Home

Achtergrond 1 reactie

'Bollenteler moet informatie gebruiken'

Ondernemers in de bollensector doen te weinig met informatie die de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) verschaft over de wereldwijde productie, handel en markt.

Dat vindt de KAVB. "Hierdoor laat de sector kansen op verbetering liggen." De areaalkrimp van 7 procent, die dit seizoen is gerealiseerd, vindt KAVB-voorzitter Sjaak Langeslag een goede zaak. "Je ziet de laatste jaren een onbalans tussen aanbod en markt", legt hij uit. "Dat vertaalt zich in een negatief bedrijfsrendement."

De rentabiliteit in de bollensector loopt sterk terug, illustreert Langeslag met LEI-cijfers. Waar in 2006 nog 95 euro opbrengst stond tegenover 100 euro aan kosten, was dat in 2007 nog 92 euro, in 2008 nog maar 84 euro en de schatting voor 2009 is slechts 79 euro.
Een belangrijke verklaring is de rol en machtspositie van de grote retailers, zegt Langeslag. Daarnaast noemt hij de buitenlandse productie, veranderende consumentenbesteding en onvoldoende aanpassing van bedrijfs- en ketenstructuren.

Een areaalkrimp draagt bij een betere afzetmogelijkheden. Of 7 procent genoeg is, weet Langeslag niet. "De gewasontwikkeling in het groeiseizoen is hiervoor ook bepalend. Er is veel variatie in onder meer rassen, grondsoorten en plantgoedsamenstellingen. Daarnaast zijn de weersomstandigheden een onvoorspelbare en zeer belangrijke factor. De opkomst is nu laat, maar dat kunnen de bollen nog helemaal gaan goedmaken. Ook hete dagen in mei kunnen de opbrengstverwachting veranderen."

Bovendien is krimp alleen niet genoeg. Er zit ook winst in schaalvergroting. "Je moet ook groeien om de inflatie te corrigeren. En groei moet geleidelijk gebeuren."

Promotie en afzetbevordering zijn bijzonder belangrijk, zegt Langeslag. Zo worden de bollen aan de man gebracht. "Onze introductie van de bol op pot voor buitengebruik is hiervan een succesvol bijvoorbeeld." Met verleidings- en overtuigingsstrategiën bereik je meer dan met machtsstrategiën, weet Langeslag. "Daar zal ik me in de toekomst meer mee gaan bezig houden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet

    Bovendien is krimp niet genoeg. Er zit ook winst in schaalvergroting!!!!!! Ja Ja

Of registreer je om te kunnen reageren.