Home

Achtergrond 329 x bekeken 7 reacties

Boeren voor natuur dure grap voor boer

Biologische bedrijven die zich sterk toeleggen op natuurbeheer zullen daar economisch niet veel mee opschieten.

Ze houden per saldo veel minder over dan zowel ’gewone’ biologische bedrijven als gangbare bedrijven.

Dit rekende DLV Rundvee Advies uit in opdracht van het netwerk Biologisch boeren in een stadspark. Dit telt nu acht deelnemers. DLV rekende voor de opdracht met biologische cijfers uit 2007 van 36 in Nederland verspreide bedrijven. Deze bedrijven zijn in een modelberekening opgeschaald tot Boeren voor Natuur.

Dit betekent dat ze compleet zelfvoorzienend zijn met extra natuurbeheer. Ze hebben meer grond, meer vee en meer stalruimte. De gronden vallen onder de regeling particulier natuurbeheer oftewel SN. Daarbij worden landbouwgronden omgezet in natuurgrond. Centraal in de bedrijfsvoering staat dat de natuurdoelen worden gehaald die voor de gronden zijn gesteld.

Uitgaande van de cijfers voor 2007 behaalden de 'gewone' biologische melkveehouders het beste resultaat. Zij behalen na aftrek van alle kosten een saldo van 7,6 cent per kilo melk.

Biologische boeren die gronden bewerken die vallen onder de regels van de Subsidieregeling Natuur, behaalden een saldo van 7,4 cent per kilo. Gangbare melkveehouders moesten het doen met 5,4 cent en biologische veehouders die vallen onder de definitie boeren voor natuur hielden maar 1,3 cent over.

Dat is omdat zij veel meer hectares grond in gebruik hadden en ook veel meer vee nodig hadden om al het land te beheren. Ook waren hun arbeidskosten en kosten voor pacht veel hoger. Ondertussen waren de opbrengsten lager, omdat ze bijvoorbeeld geen krachtvoer mogen kopen. Verder is het eiwitgehalte in de melk lager is dan gemiddeld.

Om een vergelijkbaar resultaat te behalen als gewone biologische melkveehouders of gangbare melkveehouders is in plaats van pacht een compensatie per hectare grond nodig, meent DLV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pim Baldee

  Een duurzame landbouw is noodzaak, maar zolang milieukosten van de gangbare landbouw (productie, vervoer etc) niet worden doorberekend aan de consument blijft het schipperen voor bioboeren en het klimaat!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gert heeft volkomen gelijk! Boerin, ik deed ruim 40 jaar landelijk weidevogelonderzoek en ken Fryslan van haver tot gort. En ik zag er honderden miljoenen belastinggeld als sneeuw voor de zon in boerenbeurzen verdwijnen, nét als de greidefoegels die er beschermd zouden worden. Als ik van één provincie de smaak van verrotting heb overgehouden, dan wel van die waar jij woont!

 • no-profile-image

  Realist

  Laat je niet oplichten, een gewaarschuwd man telt voor twee.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat is tweeledig Joop. Als ik aan Noord-Friesland Buitendijks denk dan zie ik de daar destijds beoogde pootaardappelvelden voor me en denk ik onwillekurig aan door Marokko teruggestuurde schurftige bruinrotpootpiepers. En denk ik aan de natuur in Fryslan dan zie ik het wortelrot in het beheer, waardoor alles met buitenlands vee naar de mallebiezen wordt geholpen!

 • no-profile-image

  gert

  Biologisch en natuurbeheer zit meestal tussen de oren ,de boeren die daaraan meedoen houden er vaak een goed gevoel aan over,dat is ook wat waard

 • no-profile-image

  boerin

  Van een goed gevoel, met bijna lege beurs, is het heel lastig boodschappen doen. De kachel zal moeten branden, van lucht alleen kan een mens niet leven.

 • no-profile-image

  joop de jonge

  Bruinrot of wortelrot Spotvogel?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.