Home

Achtergrond 248 x bekeken 2 reacties

Boeren en Greenpeace tegen EU-patent op koe

Zes Duitse organisaties brengen volgende week bezwaar in tegen een patent van Merial op een transgene koe.

Onder die organisaties bevinden zich Greenpeace en melkveehoudersbond BDM. Zij leggen het bezwaar neer bij het Europese patentbureau in München. Daar is sinds 2007 het betreffende koe-patent (EP 1330552) gedeponeerd en erkend. Op zich is het patent een van de vele patenten op genetische veranderingen bij koeien die de laatste jaren zijn gedeponeerd. Zo hebben ook Monsanto en Wageningen UR (in het kader van het Milk Genomics project) dergelijke patenten gedeponeerd op genetische veranderingen bij koeien.

De uitvinding die hoort bij het patent EP 1330552 zorgt voor het sterk verhogen van de melkproductie bij nakomelingen van een genetisch aangepaste stier. Belgische onderzoekers die werken voor Merial en de Nieuw-Zeelandse Livestock Improvement Corporation (LIC) hebben behalve genetische aanpassingen ook selectie- en herkenningsmethoden ontwikkeld om nakomelingen van transgene stieren te selecteren en verder door te fokken. Met het patent claimen ze het alleenrecht om deze dieren te vermeerderen en de verdiensten op de producten van deze dieren te ontvangen.

De zes Duitse organisaties protesteren tegen deze ontwikkeling. Ten eerste tekenen ze protest aan tegen dit soort patenten op leven. Aanpassingen aan dieren zijn volgens hen geen uitvindingen waar bedrijven patent op kunnen krijgen. Daarnaast maken ze bezwaar tegen de rechten die de eigenaren van een dergelijk patent claimen op de transgene dieren en de producten ervan. Ze vrezen dat op termijn geen veehouderij meer mogelijk zal zijn zonder tegen een patent op een transgeen dier aan te lopen. Veehouders komen dan in een nog moeilijker positie dan ze nu doen, stelt de BDM.

Ook elders is er veel protest tegen het patent op leven. De Duitse organisaties hopen dat het Europese patent nog kan worden teruggedraaid en dat het daarmee niet grootschalig in de veehouderij zal worden toegepast.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wim

    De graantelers hebben deze boot gemist en zitten nu met de brokken. Goede zaak BDM om hier bovenop te zitten.

  • no-profile-image

    Han

    De boeren organisaties hebben het patent recht op planten laten gebeuren. er is genoeg gewaarschuwd al voor er sprake van successen waren in deze wetenschap. Nu zitten ze met de brokken, alle belangrijke genen zijn gepatenteerd en dus niet meer bruikbaar voor een kweker zonder licentie rechten van de patent eigenaar. Hoe meer de landbouw en de politiek meegaan met de industrie en de GMO 's toelaten tothet normale verkeer, zal de tang van de industrie harder voelbaar worden voor de boeren. Melkveehouders doe je best om de genen van de koe niet tot eigendom van industrie of wetenschap te laten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.