Home

Achtergrond

Boeren eisen meer dan agrarische waarde voor grond

Boeren uit de Eendragtspolder bij Rotterdam die onteigend worden, eisen meer dan de agrarische waarde voor hun grond.

Dat bleek gisteren tijdens een rechtszaak bij de Onteigeningskamer van de rechtbank in Den Haag, waarbij ruim veertig boeren aanwezig waren.

Zeventien boeren moeten vertrekken uit de polder omdat er een waterberging, recreatiegebied en een roeibaan komen. Ze verzetten zich niet tegen de onteigening, maar eisen een rechtvaardige vergoeding voor hun grond.

Volgens door de rechtbank aangewezen deskundigen ligt de waarde van de grond op € 8,50 per vierkante meter. Het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) koopt de gronden aan. Volgens BBL is de prijs van € 8,50 te hoog. De boeren vinden dat bedrag te laag. "Dit bedrag vertegenwoordigt de agrarische waarde, maar de grond is veel meer waard", betoogt boerenraadsman Jacques Sluysmans. "Met de waterberging worden elders rode functies als woningbouw en bedrijventerrein mogelijk gemaakt. Daar wordt veel geld mee verdiend en de boeren moeten daar in mee delen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.