Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

Boeren Zimbabwe krijgen steun van Zuid-Afrika

Zimbabwaanse boeren die door president Robert Mugabe van hun bedrijf zijn verjaagd, kunnen in buurland Zuid-Afrika beslag laten leggen op bezittingen van de Zimbabwaanse staat bij wijze van compensatie.

Dat heeft het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof bepaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om vliegtuigen van Air Zimbabwe of Zimbabwaanse ambassadegebouwen in Zuid-Afrika, berichtte de nieuwsdienst ZimOnline vandaag.

Een regionaal tribunaal van zuidelijk Afrikaanse landen (SADC) had de onteigeningen onder Mugabes controversiële landhervormingsprogramma eerder al onwettig en racistisch verklaard. Het tribunaal eiste in november 2008 dat de de onteigeningen moesten stoppen en dat Zimbabwe de boeren moest compenseren voor hun verlies. Maar het regime van Mugabe trok zich hier niets van aan. Vorige maand oordeelde het Zimbabwaanse hooggerechtshof nog dat de eisen van het SADC-tribunaal "onzinnig en niet van toepassing'' waren.

Het hooggerechtshof in Pretoria heeft nu bepaald dat de uitspraak van het SADC-tribunaal ook bindend is in Zuid-Afrika. Dat maakt de weg vrij voor de boeren om beslagleggingsprocedures te starten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    blije

    Gelukkig.
    Hopelijk kunnen deze boeren op deze manier een nieuw bestaan opbouwen en krijgt Mugabe een koekje van eigen deeg

Of registreer je om te kunnen reageren.