Home

Achtergrond

Blank wordt €0,08 goedkoper

De prijs van blank kalfsvlees staat onder druk. Er gaat €0,08 van de prijs af, tot €4,63 per kg geslacht gewicht. Dat is nog altijd beduidend meer dan vorig jaar. Toen werd er voor een kg €4,25 betaald.

De prijsdaling bij blank wordt veroorzaakt door carnaval. Het aanbod is niet zozeer groot, maar de vraag laat het behoorlijk afweten. De afzet is moeizaam. Maar dat is ieder jaar hetzelfde in februari.

In het buitenland valt vooral de Italiaanse vraag terug. Ook in Duitsland is dat, in mindere mate, het geval. De Franse vraag blijft daarentegen wel nagenoeg gelijk.

De prijsdaling van blank vlakt wel af. Als carnaval voorbij is, zal de vraag weer bijtrekken. Er kan nog iets van de prijs afgaan, maar veel zal dat niet zijn.

De roséprijzen gaan, in tegenstelling tot blank, omhoog. Rosé boven acht maanden noteert €0,07 hoger en komt uit op €2,94 per kg geslacht gewicht. Ter vergelijking: een jaar geleden was dit nog €2,76 per kg geslacht gewicht. De oorzaak van de prijsstijging ligt puur in het aanbod. Dat is bepaald niet ruim en stuwt de roséprijs omhoog.

Ook de jonge rosés, tot acht maanden, worden duurder. Hier komt eveneens €0,07 bij de prijs op, tot €3,40 per kg geslacht gewicht. Hier geldt, net als bij de oudere rosés, dat het aanbod niet overdreven groot is.

Toch ligt een verdere prijsstijging niet voor de hand. De vraag naar rosé is namelijk ook niet al te groot.

prognose:

prijsdaling blank vlakt af, rosés stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.