Home

Achtergrond 372 x bekeken

'Biologische aardappel heeft imagoprobleem'

De biologische aardappel heeft een imagoprobleem.

De meerwaarde van de biologische aardappel, volgens de consument het gezonde karakter en de smaak, kan meer worden benadrukt. Phytophthora is een hardnekkig probleem.

De doorsnee consument koopt te weinig biologische aardappelen, vinden aanbieders van het product. De biologische aardappel staat bekend als een duur product voor de culinaire consument. Dat is volgens Bioimpuls, een koepel voor onderzoek in de biologische aardappelketen, een belangrijke conclusie uit de eerste uitkomsten van een onderzoek naar mogelijkheden om de biologische aardappelketen robuuster te maken. Het advies luidt dan ook om de bio-aardappel niet te presenteren als een exclusief product, maar als een product voor velen.

Volgens Bioimpuls helpt het ook als smaak en gezondheid met meer emotie op de verpakking aan de man worden gebracht. Er wordt ook gekeken naar de kwaliteit van de rassen. Zo blijken latere rassen meer stikstofefficiënt dan vroegere rassen, al zijn er bij de vroege rassen positieve uitzonderingen. In verband met de aardappelziekte phytophthora zijn die vroege rassen juist interessant voor biologische aardappeltelers.

Het ras Agria blijkt de hoogste opbrengst te geven en het beste te smaken bij een vergelijking van een standaard en lage stikstofgift. Het ras Mabel is een goede tweede. De verlaagde N-gift geeft soms een beter smaakeffect dan de standaard gift.

Phytophthora is een hardnekkig probleem in de biosector. Zelfs dagelijkse belichting door de nieuwe UV-C-belichter biedt volgend Bioimpuls geen soelaas. Een rugbrander, die vooral wordt ingezet in de onkruidbestrijding, kan een goede aanvulling zijn in de strijd tegen phytophthora.

Als de onderste bladeren worden weggebrand, blijft het gewas meer open en krijgt de ziekte minder kans. Na het branden blijft er in de zijkant van de aardappelrug de helft minder vitale sporen over. Aanvullend onderzoek wijst uit dat phytophthorasporen op het blad bovendien veel minder kiemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.