Home

Achtergrond

Biografisch Portaal in de lucht

Diverse wetenschappelijke en culturele instellingen starten vandaag een website met biografische informatie van nu al meer dan 40.000 bekende en minder bekende personen uit de Nederlandse geschiedenis.

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de raad van toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds, opent vanmiddag in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag met een muisklik de site www.biografischportaal.nl openen.

Els Kloek van het Instituut Nederlandse Geschiedenis is projectleider van het webadres. Ze erkent dat op sites als wikipedia ook veel biografische informatie is te vinden, maar ziet ook duidelijk een gat in de markt voor haar portaal. ,,Wij willen op wetenschappelijk niveau bijdragen aan het biografisch erfgoed van Nederland. Wij zetten vooral in op minder bekende Nederlanders, want 80 procent van onze informatie is niet te vinden via andere websites. Noem het de tweede garnituur. Wij hebben ook Erasmus, net als andere sites, maar we behandelen vooral de mindere goden.''

Ze denkt dat haar bestand nog flink kan groeien, maar wil er geen getal aan koppelen. ,,Het aantal biografieën wordt echt veel meer, maar kan wegens mogelijke doublures ook weer verminderen. We moeten nog 'ontdubbelen'. We hebben geconstateerd dat biografisch materiaal in Nederland versnipperd, regionaal wordt bewaard. Wij willen de informatie centraliseren.''

De verschillende instellingen zijn al sinds 1 oktober met de website aan de slag en vinden de tijd nu rijp het publiek er kennis mee te laten maken. Vooral belangrijke dominees, vergeten kunstenaars, dichters, toneelspelers en weldoeners worden er gepresenteerd. De portretten reiken tot voor de jaartelling. Ook veel levens van Nederlanders die furore maakten in koloniale gebieden worden geschetst.

Verder is er ruimte voor opmerkelijke mensen. Zo wordt bijvoorbeeld het leven van Trijntje Keever aan de vergetelheid ontrukt. Zij leefde van 1616 tot 1633 en viel letterlijk enorm op. De Edamse was namelijk 2.60 meter lang en stond te boek als reuzin. Om wat bij te verdienen lieten haar ouders hun dochter tegen betaling bezichtigen op kermissen.

,,Trijntje Keever is vooral bekend dankzij een levensgroot schilderij dat waarschijnlijk nog in het jaar van haar dood van haar is gemaakt'', valt te lezen op het portaal. ,,Ze draagt burgerkleren en heeft aan haar ceintuur links een sleutelbos hangen, rechts een speldenkussen en een schede met mes, vork en lepel. Het stuk is gemaakt door een onbekende meester die kennelijk belangstelling had voor buitenissige types. Hij schilderde namelijk ook Pieter Dircks, bijgenaamd Langebaard, die een baard had van twee keer zijn lichaamslengte.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.