Home

Achtergrond 464 x bekeken 7 reacties

Bietentelers kunnen extra surplussuiker afrekenen

Bietentelers kunnen tot 100 procent boven hun toewijzing de surplussuiker afrekenen.

Daardoor kunnen de telers dit jaar enkele duizenden hectares quotumbieten extra verbouwen. Bovendien hoeven ze geen opslagkosten te betalen voor de surplussuiker, die ze boven hun quotum hebben geproduceerd.

Coöperatie Cosun heeft hier toe besloten omdat de Europese Commissie onlangs het exportquotum voor surplussuiker heeft vergroot met 500.000 ton. Afgaande op het marktaandeel van Cosun in de EU kan de coöperatie ongeveer 35.000 ton surplussuiker extra verkopen op de wereldmarkt. Die suiker hoeft dan niet te worden doorgeschoven naar volgend quotumjaar 2010/2011.

De telers mochten oorspronkelijk 30 procent boven hun toewijzing aan surplussuiker afrekenen. Cosun verruimt dit tot 100 procent. Volgens Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, betekent dit dat het gros van de telers dit seizoen alle surplusbieten, die ze boven hun quotum hebben geproduceerd, kunnen afrekenen. "Dat geldt niet voor de bietentelers die meer dan het dubbele van hun quotum hebben geproduceerd. Maar dat zijn er niet veel. Akkerbouwers die nog kunnen schuiven in hun bouwplan kunnen hier van profiteren. Wij verwachten dat het overgrote deel van de telers de extra surplussuiker zullen verrekenen."

Het is ook positief voor Suiker Unie, het dochterbedrijf van Cosun. Van Roessel: "De suikerprijs is hoog op de wereldmarkt. De winst die Suiker Unie maakt op de extra export van surplussuiker wordt verrekend in de ledentoeslag over volgend suikerseizoen 2010/2011."

Van Roessel verwacht dat er nog genoeg bietenzaad is om de extra bieten te zaaien. “Slechts enkele rassen zijn uitverkocht. Bij het formulier dat ze krijgen om ons te laten weten hoeveel extra surplussuiker ze willen afrekenen, krijgen ze ook een formulier waarin ze het extra zaad kunnen bestellen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jean Paul

  Wat vinden wij ervan dat ons referentierecht toch weer minimaal afgeknabbeld wordt? Ik dacht dat dat afgelopen was?

 • no-profile-image

  Rob

  Eindelijk een positief bericht. Proficiat Cosun voor dit behaalde resutaat.

 • no-profile-image

  Leen

  @Rob; Slijmbal, Kontenkruiper, LTO-er! Dat is gevolg van tekort de wereldmarkt, niet van Cosunbeleid.

 • no-profile-image

  Hans

  Mogen wij de extra suiker die nu op de wereldmarkt verkocht wordt, de volgende keer, als de EU prijs van suiker hoger is dan de wereld markt, ook op de EU markt verkopen??? Als je dan zegt van nee, moeten jullie je eigen EU suiker nu ook binnen je eigen EU markt houden.

 • no-profile-image

  boerke

  Hé Leen niet te kort door de bocht, je hebt wellicht een beetje gelijk, maar zo op personen spelen is niet leuk en van wat je over de man beweert weet jij netzomin als ik, niets. Wel is duidelijk dat komend seizoen er alle bietentelers van mee profiteren in de uitbetaling dus het is wel positief ook zonder al die organisties die er niets toe doen!

 • no-profile-image

  a.r.

  he mense als er ipv 60 , 95 ton /ha groeit heeft dit dit jaar weing te maken met scherp door de bocht telen .

  60 ton /ha is hier al heel goed.

  eindelijk weer ouderwets bietengeld ontvangen !!!!

 • no-profile-image

  bietenboerke

  ik vind het wel sneu voor de scherpzaaiers; die volgen het advies van suiker unie om zo precies mogelijk het quotum vol te telen. het ruim uitzaaien wordt zo weer aangemoedigd!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.