Home

Achtergrond

Bietenprijs stijgt 9 procent

Coöperatie Cosun betaalt 43 euro per ton quotumbieten uit de campagne 2009/2010. Dat is € 3,56 (9 procent) méér dan over de vorige bietencampagne, toen Cosun € 39,44 voor quotumbieten betaalde.

De telers krijgen dit jaar €30,44 per ton surplusbieten. De basisprijs voor surplusbieten was vastgesteld op 25 euro per ton. Over 2007 betaalde Cosun €41,31 per ton quotumbieten en €21,17 per ton surplusbieten.

Bietentelers realiseren deze campagne een gemiddelde opbrengst van 3.252 euro per hectare. Dat is 12 procent meer dan in 2008, toen de hectareopbrengst gemiddeld 2.902 euro bedroeg. De uitkering op de oude aandelen uit de niet-suiker activiteiten van Cosun bedraagt €2,25 per ton quotumbieten met 16 procent suiker. Vorig jaar lag de uitkering op 25 cent. In 2007 was dat 6 euro.

De bietenprijs valt hoger uit ondanks dat de EU-minimumprijs voor bieten is gedaald van € 27,83 vorig seizoen naar € 26,29 dit seizoen. Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, verklaart de hogere bietenprijs uit het hoge suikergehalte en de goede winbaarheid. "Suiker Unie heeft een goede campagne gedraaid. Bovendien betalen we dit jaar geen herstructureringsheffing meer aan Brussel. Daardoor komt de ledentoeslag op 9 euro per ton quotumbieten. Dat was vorig jaar 6 euro. Ook de hoge wereldmarktprijs voor suiker is gunstig geweest voor Suiker Unie, omdat er minder suiker is ingevoerd in de EU."

Coöperatie Cosun betaalt op de oude aandelen een uitkering van €2,25 per ton quotumbieten met 16 procent suiker. De uitkering wordt betaald uit de niet-suiker activiteiten van Cosun en geldt alleen voor de oude aandelen. Cosun-aandelen van ná 1 januari 2007 delen niet mee in de winst van de niet-suikeractiviteiten. Die bestaan uit Aviko (aardappelproducten), Sensus (cichorei), Nedalco (alcohol), SVZ (groente- en fruitingrediënten) en Unifine (bakkerijgrondstoffen).

Vrijwel alle niet-suikeractiviteiten hebben in 2009 beter gedraaid dan in 2008, stelt Van Roessel. "Er zijn onder andere forse kostenbesparingen doorgevoerd." Van Roessel wil nog niet zeggen welk dochterbedrijf achterblijft in resultaat. Dat maakt Cosun eind maart bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De fabriek in het Duitse Anklam, die Cosun vorig jaar overnam van het Duitse Nordzucker, draagt wel bij aan de winst uit de niet-suikeractiviteiten. Van Roessel: "In Anklam wordt suiker en ethanol gemaakt. Het bedrijf heeft goed gedraaid. Dit buitenlandse bedrijf rekenen we tot de overige activiteiten."

Van Roessel is tevreden over de hoogte van de uitkering op de oude aandelen. "De uitkering valt mee gezien de economische recessie en de uitkering is hoger dan vorig jaar. Maar in 2007 bedroeg de uitkering 6 euro per ton quotumbieten. Dat is toch het niveau waar we naar streven. De uitkering over 2009 stemt tevreden gezien de omstandigheden, maar het is niet goed genoeg."

Of registreer je om te kunnen reageren.