Home

Achtergrond

Bevroren grond op kuil zorgt voor meer werk veehouder

Melkveehouder Egbert Bergkamp (61) uit Zwartsluis is de bevroren grond op zijn graskuil aan het verwijderen met een bijl.

Hij heeft deze kuil twee weken geleden aangebroken. De vorige kuil was bedekt met banden. Dat scheelde een hoop werk. Toch heeft de veehouder bewust voor een kuil bedekt met grond gekozen. "Bij een kuil bedekt met grond heb je minder snel kans op broei", aldus Bergkamp. Het weghakken van het ijs op de kuil valt hem qua werk op zich wel mee. "De sneeuw heeft ervoor gezorgd dat de grond niet is doorgevroren. Het gaat slechts om een dunne laag ijs." Bergkamp houdt vijfentwintig melkkoeien en eenzelfde aantal stuks jongvee. Hij heeft het bedrijf ruim dertig jaar geleden overgenomen van zijn ouders. Komende jaren wil hij zijn veestapel op peil houden. Hij beleeft nog veel plezier aan het werk. "Anders had ik de boel allang verkocht", aldus de veehouder. Foto Ruben Meijerink

Elf potplantenkwekers uit de omgeving van het Gelderse Bemmel hebben de handen ineen geslagen om transport, distributie en afzet van hun producten gezamenlijk aan te pakken. De kwekers opereren onder de naam KANplant. Het bedrijf van René Willemsen en Sietske Weijs in Gendt is erbij aangesloten. Medewerkers maakten gisteren een lading pantoffelplanten (Calceolaria’s) klaar voor transport. Foto Vidiphoto

Een weiland bij het Drentse Smilde is bedekt met een grote groep grauwe ganzen. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.