Home

Achtergrond

Beveiliging voor ex-staatssecretaris PvdA

De deze week afgetreden staatssecretaris Nebahat Albayrak krijgt al enige tijd beveiliging van de overheid vanwege bedreigingen.

Die hebben te maken met haar vorige functie als staatssecretaris van Justitie, zo heeft de PvdA'er volgens De Telegraaf van vandaag zelf gezegd. Verder wilde ze er niets over kwijt. Ook Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding NCTB willen niets zeggen.

De NCTB doet nooit uitspraken over de beveiliging van individuen. "Wat je ziet, is wat je ziet'', aldus een woordvoerder van de dienst. Bovendien wil het niet perse zeggen dat er sprake is van bedreigingen als er een beveiliger in de buurt is. Het kan volgens hem ook om preventieve maatregelen gaan.

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die valt onder het NCTB, is verantwoordelijk voor de bescherming van bewindslieden en andere politici. Dat gebeurde na de moord op Pim Fortuyn volop. Ook PVV-leider Geert Wilders krijgt persoonsbeveiliging.

Albayrak had tot deze week onder meer de portefeuilles asielbeleid en het gevangeniswezen onder haar hoede. Als PvdA-Tweede Kamerlid werd ze jaren geleden al eens beveiligd vanwege bedreigingen aan haar adres, waarschijnlijk uit Koerdische hoek

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.