Home

Achtergrond 232 x bekeken 15 reacties

"Betere medewerking artsen aan onderzoek megastallen"

Huisartsen staan niet te trappelen om mee te werken aan een groot onderzoek naar de gevolgen van megastallen op de volksgezondheid.

Dat zegt Henk Jans, medisch milieukundige van de GGD tegen Omroep Brabant. Volgens hem hebben artsen het in de media over gevaren van megastallen, maar willen ze geen dossiers overleggen van patiënten met longproblemen. De GGD heeft die nodig en wil lokale bestuurders inschakelen om de huisartsen over de streep te trekken, weet Omroep Brabant.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Wat is de norm voor MEGA, en praat men dan over 1 grote stal of meerdere kleine stallen?

 • no-profile-image

  Klaas Kip

  Deze onder zoeken zijn in het geheel niet nodig er is geen draag vlak vanuit de sector voor dit soort stallen in Nederland dus zonde van het geld en tijd besteed dit maar aan nuttigere zaken.
  Uit recent steek proef onder agrarische ondernemers is gebleken dat 95% van hen tegen Mega stallen te zijn nu is dit maar een steek proef maar het geeft wel aan dat Nederlandse veehouders niet zitten te wachten op dit soort bedrijven.
  Een handje vol onder nemers die met hun plannen het imago van de Nederlandse veehouders schade, kunnen beter naar een oost Europees land vertrekken daar is ruimte voor dit soort stallen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Klaas Kip, het is in feite al jarenlang zo dat de individuele boer niet zit te wachten op almaar hogere investeringen voor steeds minder besteedbaar inkomen. Daarom moeten LNV en vooral CDA en Rabobank eens duchtig worden aangepakt. Want het kwaad zit daar. En niet bij het gros van onze boeren en tuinders.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Klaas, dat was een heel verhaal. Je hebt op een groot aantal punten helemaal gelijk, maar begrijp s.v.p. dat het er bij veel kritische mensen helemaal niet om gaat de boeren in een kwaad daglicht te stellen. Het is gewoon een feit dat een aantal ontwikkelingen in de agri-sectoren veel te ver zijn doorgeschoten en dat daarin veranderingen noodzakelijk zijn. De PvdD heeft wel degelijk vele malen aangegeven wat er allemaal fout zit met de intensieve veehouderij en wat er naar hun mening zou moeten veranderen. En als enige nam Marianne Thieme het op voor de geitenhouders en heeft Verburg en Klink dood door schuld ten laste gelegd. Twee ministers van het CDA! En je gaat me toch zeker niet vertellen dat de Rabobank niet dé grote gangmaker is geweest achter alles wat er door de ongebreidelde groeizucht in vrijwel alle agri-sectoren mis gelopen is?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoe kan het ook anders Kritische Lezer. De Rabobank maakt nou eenmaal Goud uit Bout, dat weten we toch allang. Zij de lusten. En de boeren kunnen wat hen betreft te bout hachelen! (waarbij 'hachelen' gelijk staat aan verorberen!).

 • no-profile-image

  prutser

  Nederland is echt gewoon te klein voor megastallen, en zonder onderzoek kun je eigenlijk ook wel nagaan dat het niet zo goed is voor de volksgezondheid. Om de kostprijs laag te houden moet het steeds maar groter, maar waar houdt dat dan op?

 • no-profile-image

  huub

  Zouden huisartsen de komst van megastallen tegen willen houden omdat ze bang zijn dat hun villa in het buitengebied hierdoor minder waard wordt...?

 • no-profile-image

  mega onderzoek

  goed onderzoek kunnen we mooi wederom aantonen dat de babbys op het platteland gemiddelt 1 kg zwaarder wegen dan in de stedelijkgebieden door de mega luchtverontreinging van de mega autowegen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt volkomen gelijk Melkveehouder. Dit forum moet niet ontaarden in een herhaling van zaken die elders al volop zijn behandeld. Het is heel zorgwekkend dat huisartsen hun verantwoordelijkheden kennelijk niet serieus nemen en het in meederheid vertikken om de medische informatie uit relevante patientendossiers (uiteraard anoniem) bekend te maken. Desnoods ook anoniem als medicus. Al zou ik niet kunnen bedenken waarom iets wat de volksgezondheid aangaat in het schemercircuit van anonimiteit zou moeten gebeuren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Los van mijn eigen mening over megastallen, is hier een ander discussiepunt aan de orde. In de kern gaat het erom dat he argument gezondheid voor de leefomgeving als speerpunt van verzet tegen mega is aangehaald. Dat nu de(zelfde) huisartsen afhaken die met geanonimiseerde dossiers zouden kunnen aantonen dat ze het gelijk aan hun zijde hebben is zwak, zeer zwak. Iedereen mag een mening hebben, maar met verzonnen argumenten (en hierdoor stemmingmakerij in de media de boeren in een verdomhoekje zetten) heeft mijn sterke afkeuring. M.a.w. nu moeten de zichzelf deskundige noemende huisartsen op het gebied van luchtkwaliteit met de billen bloot. Hierover hoort deze discussie te gaan, en niet over de andere motieven zoals nu op dit forum gebeurt.

 • no-profile-image

  Ani

  Het gaat erom, wil de Nederlandse burger de boeren uit Nederland hebben of niet? Wil je een levensvatbaar boerenbedrijf hebben, ontkom je niet aan de ratrace en is het uitbreiden. Of je kiest voor toerisme met een 'landelijke' agrarische tak. Het gaat niet om de gezondheid, maar om een reden te vinden grotere stallen te verbieden. Destijds werd de boer verantwoordelijk geacht voor de zure regen, nu is er een nieuwe stok gevonden.

 • no-profile-image

  Klaas kip

  Hallo Herkauwer, we moeten eens ophouden om de schuldige aan te wijzen voor dingen die verkeer zijn gelopen het is niet zo dat de een overal gelijk heeft en de ander niet iedereen heeft opzijn eigen manier wel ergens gelijk over dingen die goed zijn of fout , we moeten samen naar een oplossing zoeken voor een betere landouw waar iedereen mee kan leven het is niet zo dat we met zijn allen moeten gaan produceren in mega stallen maar het is ook niet zo dat heel Nederland biologisch moet gaan produceren er is nog heel veel ruimte tussen deze twee uitersten. Als je zegt er is heel wat mis in de veehouderij zeg ik dat valt reuze mee het is een feit dat de meeste mensen die hard roepen tegen de veehouderij niet weten hoe het echt aan toe gaat en hun mening baseren op filmpjes gemaakt om boeren in een kwaad daglicht te zetten, en ja er zijn ondernemers die hunboekje te buiten gaan maar hier kun je niet de helle sector mee overeen kam scheren ,er zijn ook tegen standers die hun boekje te buiten gaan daar kun je ook niet elke kritische Nederlander mee over een kam scheren.
  Achter af is heel gemakkelijk te bepalen wat er fout is en de schuldige aan wijzen maar constructief vooraf dingen goed te formuleren en er een juiste richting aan geven is een ander verhaal op zich is er niks mee met een groepering als de PVD alleen dit is wel de groep die alleen achteraf de beschuldigende vinger uitsteekt maar hoe het dan wel zou moeten vooraf zonder mensen tekort te doen dit heb ik van hen nog geen een keer gehoord in deze regeer periode.
  als je politiek geloofwaardig wil zijn zul je wel een bredere kijk op zaken moeten hebben en niet alleen mensen schofferen en beledigen

 • no-profile-image

  jan

  Ik denk dat ze dan met hun GIGA stemmingmakerij met hun MEGA billen bloot moeten en vervolgens door de SUPER-GIGA-MEGA mand vallen met hun praatjes.
  Groeten uit de ONMETELIJKE NOP

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Harm, volgens mij praat je dan over stallen met meer dan 10.000 of 100.000 dieren. Per stal! Tienduizenden bij knorrepotten, honderdduizenden bij tokkelaarsters. En je weet het: een echte boer is niet tevreden met één stal!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Blijkbaar ziet de Rabobank nu weer brood in mestverwerking. De volgende stap die velen geld gaat kosten, ten voordele van de Rabo.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.