Home

Achtergrond 2 reacties

Beren hebben betere voerconversie

Ongecastreerde mannelijke varkens presteren op het vleesvarkensbedrijf beter dan hun vrouwelijke soortgenoten.

Aan de slachtlijn scoren ze echter slechter. Dat blijkt uit Duits onderzoek van de Universiteit van Osnabrück in samenwerking met varkensfokbedrijf Topigs-SNW.

Onderzoekers hebben op proefbedrijf Nettehof 144 varkens, waarvan 96 beren, gevolgd tijdens de mestperiode. De varkens werden elke twee weken gewogen, waarbij een significant verschil tussen zeugen en beren naar voren kwam. Beren hadden een hogere groei per dag, terwijl de voeropname vrijwel gelijk was. Daardoor was de voerconversie bij beren gunstiger dan bij de zeugen, die later het slachtgewicht bereikten. De gemiddelde voerconversie bij beren lag met 2,44 0,23 lager dan bij de vrouwelijke varkens.

Behalve de technische resultaten in de stal zijn ook de slachtresultaten vergeleken. Aan de slachtlijn bleken de zeugen volgens het Duitse classificatiesysteem juist beter te presteren, met een beter inslachtingspercentage. Over het hele traject genomen komen de onderzoekers daardoor alsnog uit op een voordeel van 2 cent per kilo bij het mesten van zeugen. Er is geen vergelijking gemaakt met borgen in de vleesvarkenshouderij. Gezien de discussie over biggencastratie, aanleiding voor de studie, had dat wel voor de hand gelegen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hoop

  Gaan daar onze centen naar toe ?? dit soort onzinnige onderzoeken
  als er eens duidelijke cijfers kwamen die beren en borgen mesten in beeld brengen
  Dan heb je tenminste iets
  geneuzel over beren en gelten daar heb ik geen duur onderzoek voor nodig.

 • no-profile-image

  henk

  Nou zeg, dat is me nieuws! volgens mij al 100 jaar oud.

Of registreer je om te kunnen reageren.