Home

Achtergrond

Belgisch parlement onderzoekt spoorramp

Een bijzondere commissie van het Belgische parlement gaat onderzoek doen naar de veiligheidsmaatregelen op het spoor.

Aanleiding is de treinramp in Halle begin vorige week. Daarbij kwamen zeker achttien mensen om het leven.

De fractieleiders van de regeringspartijen hebben woensdag tot de instelling van de parlementscommissie besloten, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT. De commissie zal de ontwikkeling van de beveiligingssystemen sinds 1982 onder de loep nemen.

Ze praat waarschijnlijk ook met enkele voormalige ministers van Verkeer en met gewezen topbestuurders van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Eén van hen, Etienne Schouppe, is nu staatssecretaris voor Mobiliteit.

De botsing van twee passagierstreinen in Halle kwam mogelijk doordat een van de machinisten door rood reed. Na een treinramp in 2001 was beloofd dat er een beveiligingssysteem zou komen waardoor treinen in zo'n geval automatisch afremmen, maar dat is niet gebeurd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.