Home

Achtergrond 4 reacties

Bedrijven willen niet meebetalen aan landschap

Bedrijven zijn niet vanzelf gemotiveerd om het landschap in hun regio te sponsoren.

Landschapsorganisaties moeten daarvoor een relatie met bedrijven opbouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI, in opdracht van de minister van LNV.

Om bedrijven toch mee te laten betalen aan het landschap, is een relatiegerichte aanpak nodig. Landschapsbeheerders moeten daarvoor in contact komen met bedrijven die ze kunnen overhalen tot een eerste bijdrage. Daarvoor is een verhaal nodig dat aanspreekt. Het moet voor bedrijven makkelijk zijn om mee te doen en er moeten verschillende vormen zijn voor een bijdrage.

Een voorbeeld dat goed loopt, is de Streekrekening in Het Groene Woud in Noord-Brabant. Overheden, bedrijven en streekorganisaties kunnen bij de Rabobank een rekening openen, waarop ze minimaal 25.000 euro moeten zetten. De Rabobank keert hierover extra rente uit, dat doorvloeit naar de Streekrekening. Met het geld dat daarop binnenkomt, worden landschapsprojecten in Het Groene Woud gefinancierd. Op die manier kost het bedrijven weinig extra geld, waardoor ze sneller genegen zijn mee te doen.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Boeren lijden al schade ,betalen eigenlijk al mee aan het landschap,door allerlei beperkingen waarmee ze te maken krijgen.Mogen zeker ook nog de salarissen van de boswachters helpen betalen

 • no-profile-image

  henk

  Ach, Cees Veerman voorzitter van Natuurmonumenten zit al in het hoofdbestuur van de Rabobank,wat is nu het probleem ?

 • no-profile-image

  Paul

  Blijkbaar (ook aan de 2 andere reacties te zien) wordt 'landschap' en 'natuur' nog steeds als één gezien. Alhoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er nog meer verschillen. Als je 'landschap' nu eens zwaarder koppelt aan 'leefbaarheid', 'gebiedskenmerken' en/of aan 'waardering van de burger over zijn leefomgeving' in het buitengebied, dan krijg je een heel ander beeld.
  Kortom, de dames en heren beleidsmakers en de enquetemakers moeten leren hun vragen helderder te stellen.

 • koestal

  boeren moeten nu ook al het landschap stofferen met koeien,krijgen daarvoor ook maar een fooi

Of registreer je om te kunnen reageren.