Home

Achtergrond

Bayer CropScience ziet verlies, wint marktaandeel

De omzet van Bayer CropScience is het laatste kwartaal 3,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, tot bijna 1,4 miljard euro.

Het Duitse bedrijf noteerde een verlies voor rente en belasting van 56 miljoen euro maar topman Werner Wenning verwacht dit jaar een gezonde winst.

Ondanks het forse verlies noemt Bayer CropScience als een motor voor groei. Over het hele jaar steeg de omzet ondanks verre van ideale marktomstandigheden 2 procent, tot 6,5 miljard euro. Boeren kregen slechte prijzen voor hun producten waardoor ook Bayer prijzen moest verlagen.

Bovendien waren weersomstandigheden op veel afzetmarkten niet ideaal voor spuiten. Toch vergrootte de Duitse chemiereus zijn marktaandeel in Europa, ten koste van concurrenten als BASF, Syngenta, Monsanto en Pioneer Hi-Bred.

De omzet uit de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen steeg 1,6 procent tot 5,4 miljard euro. De brutowinst daalde 6 procent tot 1,5 miljard euro. In het zaaigoedsegment, waarover het bedrijf geen cijfers produceert, profiteerde Bayer van sterke koolzaadverkopen in de VS.

De winst van de Bayer Groep, die ook materialen en farmaceutische producten maakt, is in 2009 met 20,9 procent gedaald tot 1,4 miljard euro. In het vierde kwartaal steeg de winst van 106 miljoen naar 153 miljoen euro.

Concurrent BASF maakte deze week bekend dat de omzet van de landbouwdivisie in het vierde kwartaal van 2009 5 procent is gestegen tot 703 miljoen euro. bekend. De winst van de landbouwpoot daalde echter 17 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.