Home

Achtergrond

'Barroso stuurt aan op toelating Amflora'

De nieuwe Europese Commissie stuurt aan op de toelating van de Amflora aardappel en de genetisch veranderde maissoort MON 810.

Dat tekent het Franse persbureau AFP op uit kringen rond commissievoorzitter Jose Manuel Barroso.

In de vorige regeerperiode is  de Europese Commissie er niet in geslaagd de toelating van transgene gewassen goedgekeurd te krijgen door de raad van ministers. Volgens een bron bij de Europese Commissie is de toestemming voor de teelt van de transgene mais van Monsanto en de aardappel van BASF een van de prioriteiten van de commissievoorzitter.

Amflora is een aardappelras dat BASF genetisch zo heeft veranderd dat het alleen het gewenste amylopectinezetmeel produceert en geen amylosezetmeel. Gewoonlijk bevat een aardappel beide soorten zetmeel. BASF heeft in 1996 een teelttoelating aangevraagd voor Amflora.

Een half jaar gelden gaf het EU-voedselveiligheidsorgaan Efsa al aan dat onwaarschijnlijk is dat het gebruikte merkergen mens of milieu schaadt. De Europese Commissie verklaarde eerder dat het de Amflora toelaat als Efsa de veiligheid van het product heeft vastgesteld. Met de houding van Barrosso lijkt de commerciële teelt van Amflora nu echt binnen handbereik.

BASF bouwt voor de herkenbaarheid van haar genetisch gemodificeerde gewas een zogeheten merkergen in dat de plant resistent maakt tegen antibiotica.

Of registreer je om te kunnen reageren.