Home

Achtergrond 3 reacties

Barroso: EU mag klimaatambities niet opgeven

De Europese Unie moet laten zien dat ze haar klimaatambities niet opgeeft, ook al willen veel van haar partners niet voorop lopen.

Het zou verkeerd zijn als de EU na de tegenvallende uitkomst van de klimaattop in Kopenhagen gaat twijfelen aan haar betrokkenheid.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat donderdag geschreven aan de regeringsleiders van de EU. Hij waarschuwt dat Europa niet het initiatief aan anderen mag laten.

In Kopenhagen probeerde de EU de Verenigde Staten en anderen mee te krijgen in haar ambities om in 2020 de CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Dat is niet gelukt, stelt Barroso vast. daarom moet de EU volgens hem met een nieuwe aanpak komen.

Barroso heeft Connie Hedegaard, de eurocommissaris voor Klimaatactie, gevraagd in overleg met de belangrijkste internationale partners met voorstellen te komen om de klimaatdiscussie nieuw leven in te blazen. Tijdens een EU-top in voorjaar wil hij weer over het onderwerp praten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Nederland wil wel graag vooroplopen,altijd het braafste jongentje van de klas

 • no-profile-image

  Toon Loonen

  Interessant, al die 'klimaat' ambities. Het is allemaal onzin. In 1997 (13 jaar geleden!!) is het Kyoto protocol vastgesteld. Afgesproken was dat we de CO2 uitstoot zouden verminderen tov 1990. In werkelijkheid is de mondiale CO2 uitstoot sinds die tijd met 41% gestegen. Denk je nu werkelijk dat we in 10 jaar tijd de CO2 uitstoot nu ineens wel zouden kunnen verminderen? Natuurlijk niet. Wind en zon kunnen hooguit een marginale bijdrage leveren. ( op dit moment nog geen procent, bron ECN Nederland). Hoe gaan we dat dan doen? Ik begin me te ergeren aan doelstellingen die niet realitisch zijn en toch niet gehaald worden. Nog los van het feit of we werkelijk een 'klimaat' probleem hebben. Misschien zouden we moeten beginnen met het verminderen van de uitstoot van onzinnige voorstellen door Den Haag en Brussel. Dat krijgen we in elk geval op velerlei gebied een beter 'klimaat'.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  De angst zit er goed in bij onze vriend B..Links of rechtsom zal hij proberen de - terecht- vastgelopen onderhandelingen m.b.t. dit overdreven item weer vlot te trekken. Helaas zal ook deze poging weer mislukken; immers er is geen klimaat-PROBLEEM!. Er is alleen onenigheid over de waarheid van de zgn. klimaat-EXPERTS. Lost U dit eerst maar eens op mijnheer B.

Of registreer je om te kunnen reageren.