Home

Achtergrond

Barnkamper Marilyn siert nieuwe serrestal

Langs de Provincialeweg in het Gelderse Beusichem is de nieuwe stal van de maatschap De Jong een opvallende verschijning.

Vooral het meer dan levensgrote portret (5 x 3,5 meter) van de koe Barnkamper Marilyn 4 bij de ingang van de stal kan de passant niet ontgaan. Bij het portret staat de naam van het bedrijf: Barnkamper Holsteins. ”Het is een nieuwe serrestal met veel lucht en licht, waar onze 200 melkkoeien lekker veel ruimte hebben”, vertelt Artje de Jong, die samen met haar man Leo en dochter Linda in de maatschap zit. Foto William Hoogteyling

Een van de medewerkers van bloemenbedrijf H.W. van Saase in het Zuid-Hollandse De Zilk (gemeente Noordwijkerhout) maakt bossen van de tulpen. De bolbloemen worden van de bol ontdaan, voorzien van een elastiekje en vervolgens afgevoerd naar de veiling van Flora Holland in Rijnsburg. In dit geval gaat de bol weer terug naar de teler, om te gebruiken voor een volgende teelt. Volgens Harry van Saase is het afhankelijk van het tulpenras of de bol kan worden hergebruikt. Foto Koen Suyk

Melkveehouder Koos Flinkert vult de voorraadbakken van het voersysteem. De melkveehouder werkt sinds vorig jaar zomer met een automatisch voersysteem. In een voerkeuken stelt een robot het rantsoen samen uit negen voorraadbakken, waarna het voer via rails bij de koeien wordt gebracht. ”De hoogproductieve koeien worden tien keer per dag gevoerd. Hierdoor is de ruwvoeropname aanzienlijk hoger. De krachtvoergift is 5 kilo per 100 liter melk gedaald”, vertelt Flinkert. Met het systeem voert hij zeven verschillende rantsoenen. ”Dat zou je met een voermengwagen niet doen, omdat het dan te veel tijd kost. Nu ben ik dagelijks een half uur bezig met het bijvullen van de bakken en de rest gaat vanzelf.” Met het nieuwe systeem bespaart Flinkert energie doordat hij geen zware trekker meer nodig heeft voor de voermengwagen. Daarnaast heeft hij bij de bouw van de stal bespaard, omdat er nu een voergang van 2,60 meter breed is gebouwd, in plaats van een normale brede voergang. Flinkert heeft 110 koeien, met uitbreidingsmogelijkheden tot 200 dieren. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.