Home

Achtergrond 1 reactie

Balkenende maakt Bos verwijten

Voor premier Jan Peter Balkenende ging vicepremier Wouter Bos de fout in toen hij in de Tweede Kamer afgelopen donderdag herhaalde dat de PvdA-ministers een streep wilden halen door de optie-Uruzgan. Bos had dat op een partijbijeenkomst al gezegd, maar dat hij het herhaalde in de Kamer waar hij namens het kabinet hoort te spreken was voor Balkenende ,,onbestaanbaar''.

Hij zei dat vandaag in Buitenhof. ,,De verdeeldheid werd geëtaleerd. Dat is onbestaanbaar.'' Volgens Balkenende was het debat een genante vertoning omdat er door het optreden van Bos feitelijk twee kabinetten stonden. Bos hield zich niet aan de eerdere afspraken dat alle opties, inclusief die van een langer verblijf in Uruzgan, onderzocht zouden worden. ,,Bos had moeten zeggen: dit is een zaak die we bespreken in het kabinet. Er is een verschil tussen wat je op een partijpolitieke bijeenkomst zegt en wat het kabinet zegt in een Kamerdebat. Op het moment dat je het gaat herhalen dan is er officieel voor Kamer het moment daar dat het kabinet met twee monden sprak.''

Balkenenende ontkende in Buitenhof dat CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zou hebben gedreigd met aftreden. Volgens Balkenende viel het kabinet omdat er bij de PvdA niet meer de wil was om er uit te komen. ,,Dan moet je conclusies trekken.''

Balkenende gaf de PvdA er ook de schuld van dat het aanzien van Nederland in het buitenland is geschaad. Hij noemde het ,,niet verantwoord'' dat de PvdA het verzoek van NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen onbespreekbaar verklaarde. ,,Het beeld van Nederland in het buitenland is verre van florissant. Men begrijpt niet wat we doen.'' Nederland vertrekt nu volgens Balkenende als enige land uit Afghanistan en dat is niet goed voor de internationale positie van Nederland, aldus Balkenende.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Er was al lang onenigheid.Dit was alleen maar de bekende druppel!

Of registreer je om te kunnen reageren.