Home

Achtergrond

Balkenende bij koningin

Demissionair premier Jan Peter Balkenende is maandagochtend bij Paleis Noordeinde in Den Haag aangekomen om met koningin Beatrix te praten over de gevolgen van de val van zijn kabinet.

De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Gerdi Verbeet en René van der Linden, worden later op de dag verwacht, na de vicepresident van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink. De demissionaire vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet volgen eveneens.

Verwacht wordt dat CDA en ChristenUnie verdergaan als een zogenoemd rompkabinet totdat in het voorjaar nieuwe landelijke verkiezingen worden gehouden. In de tussentijd nemen dan de zittende bewindslieden van CDA en ChristenUnie het werk van de PvdA-collega's erbij en handelen lopende zaken af.

Het is de zevende keer tijdens haar regering dat de koningin met een vallend kabinet te maken krijgt. Als de verkiezingen nog in mei plaatshebben, zou dat gevolgen kunnen hebben voor haar staatsbezoek aan Noorwegen in juni.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er inmiddels vijftien keer een kabinet gevallen. Koningin Juliana maakte het dus acht keer mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.