Home

Achtergrond

Babypop vervangt lammetjes

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft geen pasgeboren lammetjes meer nodig om artsen en verpleegkundigen te kunnen laten trainen met een speciale behandeling voor pasgeborenen.

Het ziekenhuis heeft in eigen beheer een geavanceerde babypop ontwikkeld, die alle levensechte situaties simuleert waarvoor eerst de lammetjes nodig waren. Het UMC claimt wereldwijd unieke software te hebben geschreven voor de babypop.

Pasgeboren kinderen kunnen zeer ernstige ademhalingsmoeilijkheden hebben. Dat gebeurt onder andere als er ontlasting in het vruchtwater zat, bij een gat in het middenrif of bij een aangeboren afwijking. Bij dergelijke kinderen wordt de functie van hart en longen tijdelijk overgenomen door een machine, zodat de longen rust krijgen en kunnen herstellen.

Deze behandeling van pasgeborenen wordt in Nederland alleen in Rotterdam en Nijmegen uitgevoerd en vergt zeer gespecialiseerd handelen. Om dat te oefenen werden in het UMC lammetjes gebruikt, omdat hun gewicht en bloedcirculatie het meest die van een baby benadert. Nu de babypop is ontwikkeld, zijn de lammetjes niet meer nodig. Het UMC behandelt jaarlijks ongeveer twintig jonge baby's met ademhalingsproblemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.