Home

Achtergrond 4 reacties

Aviko overweegt deling winst metaardappelteler

Aviko overweegt om een deel van de winst te delen met de aardappeltelers.

Het aardappelverwerkende bedrijf zoekt naar een geschikte vorm hiervoor.

Dat zegt directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato in een interview met het tijdschrift Aardappelwereld. Aviko is eigendom van bietentelerscoöperatie Cosun. Tot nu toe wordt de winst van Aviko meegeteld in de uitkering op Cosun-aandelen, die in het bezit zijn van bietentelers.

De winst van Aviko wordt afgedragen aan de aandeelhouders, zegt Zelhorst in het interview. “Die winst komt uiteindelijk allemaal weer ten gunste van de akkerbouwsector. Ik ben een groot voorstander van een vorm van directe winstdeling. Een aardappelteler die met ons het risico deelt en zijn aardappelen bij ons in beheer geeft, mag wat mij betreft meedelen in de winst van Aviko. We denken hier over na en zoeken naar een geschikte vorm om dit gestalte te geven."

Volgens Zelhorst moet Aviko opereren in een zeer concurrerende markt. "Als aardappelverwerker zijn we niet de concurrent van de telers. Aviko is de afnemer. De telers zijn elkaars concurrenten in Europa. Dat betekent dat de Nederlandse teler zich moet onderscheiden in kwaliteit en erg moet letten op de kosten."

Ook Aviko moet zich op de afzetmarkt onderscheiden in kwaliteit, zegt Zelhorst. "Telers en Aviko hebben dus een gezamenlijk doel. We moeten ons realiseren dat we alleen samen verder kunnen."

Aviko streeft er naar hoogwaardige producten te verkopen in de betere afzetsegmenten. Zelhorst noemt als voorbeeld de quick-service restaurants. "Hier gaan onze added value-producten heen, zoals gratins, crunchies, frites culinair of maaltijdpannetjes. Dat zetten we onder ons eigen merk in de markt. Dit geldt zowel voor de retail als de foodservice."

Het belang van toegevoegde waarde wordt steeds groter voor Aviko. Zelhorst: "Hierin kun je als fabrikant wat meer marge maken. Het zijn geen megamarges, maar het is altijd beter dan in de prijzenoorlog met België te belanden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Aviko heeft niks te willen. COSUN is de baas, dus droom maar lekker verder!

 • no-profile-image

  willem

  telers en aviko hebben toch niet dit jaar voor het eerst een gezamelijk doel?
  met terugwerkende kracht dan maar die winstdeling.

 • no-profile-image

  Cor

  Gaat de directie van Cosun daar mee akkoord.

 • no-profile-image

  Zuidwester

  De Aviko-telers kunnen Aviko maar beter kopen van Cosun, dan blijft de eventuele winst in de aardappelketen. Als Aviko telers dan wat meer voor hun aardappelen krijgen zullen andere fabrieken moeten volgen. Zoals vroeger de CSM altijd Suikerunie moest volgen met de bietenprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.