Home

Achtergrond 200 x bekeken

Australiërs herdenken bosbranden

De inwoners van Australië hebben zondag de bosbranden herdacht die een jaar geleden aan 173 mensen het leven kostten.

De branden van Zwarte Zaterdag waren de zwaarste natuurramp in de Australische geschiedenis. Meer dan tweeduizend huizen in de zuidoostelijke staat Victoria werden verwoest.

In heel het land hing de vlag halfstok. Tijdens een herdenkingsdienst in de anglicaanse kathedraal van Melbourne, waaraan premier Kevin Rudd deelnam, namen de aanwezigen een minuut stilte in acht om de slachtoffers te herdenken. "7 februari zal voor altijd in de herinnering van de natie gegrift staan als een dag van rouw, maar ook als een dag van ontzagwekkende geestkracht en inspiratie'', zei de premier.

In de plaatsen Marysville, Kinglake en Strathewen, die een jaar geleden het zwaarst werden getroffen, werden herdenkingsdiensten en andere plechtigheden gehouden. De predikant Mark Prowse, werkzaam in Kinglake, zei dat de mensen daar nog altijd in de rouw zijn. "Mensen vertellen mij vandaag dat zij nog altijd pijn en verdriet hebben. Ze zijn emotioneel en fysiek vermoeid. Soms hebben zij het gevoel geen hoop te hebben. Zij vragen zich af wat er aan de hand is'', zei de predikant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.