Home

Achtergrond 235 x bekeken

Australië oogst veel tarwe, maar minder dan verwacht

Australië heeft dit seizoen 21,7 miljoen ton tarwe geoogst.

Er is in het land daarnaast 8 miljoen ton gerst binnengehaald. Dat schat het agrarisch marktbureau Abare, nu de graanoogst in Australië is afgerond.

Analisten verwachtten eerder hogere opbrengsten. Maar die vielen toch tegen doordat enkele grote graanregio's last hadden van droogte. Desondanks heeft Australië meer graan geoogst dan vorig seizoen en ligt de oogst boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Maar in dat gemiddelde zitten ook de seizoenen 2006/2007 en 2007/2008, toen Australië extreem weinig oogstte.

Abare verwacht dat Australië 15,1 miljoen ton tarwe uit de nieuwe oogst beschikbaar heeft voor de export. Dat is 450.000 ton meer dan vorig seizoen.

De gerstexport voor dit seizoen schat het bureau in op 4 miljoen ton. Dat is 100.000 ton meer dan in het vorige seizoen 2008/2009. De export is volgens Abare te verdelen in 2,3 miljoen ton voergerst, 1 miljoen ton brouwgerst en 700.000 ton gerstemout. Het bureau schat dat er in Australië dit seizoen nog geen 1,3 miljoen ton sorghum is geoogst, de helft van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.