Home

Achtergrond

Australië dreigt Japan met VN-hof om walvis

Australië dreigt Japan voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag te dagen als het niet stopt met het jagen op walvissen, een beschermde diersoort, in het zuidpoolgebied.

Japan doodt nu nog honderden walvissen per jaar voor 'wetenschappelijke doeleinden'. De Australische premier Kevin Rudd wil dat de Japanners voor de Australische voordeur daarmee stoppen. ,,Als wij hierover geen diplomatieke overeenstemming bereiken, gaan we naar het Internationaal Gerechtshof'', aldus Rudd volgens de krant The Australian van zaterdag.

Het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis doet bindende uitspraken over juridische geschillen tussen staten. President van het ICJ is momenteel rechter Hisashi Owada, de vader van de Japanse kroonprinses Masako.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.