Home

Achtergrond

Argentijnse boeren opnieuw de straat op

Argentijnse boeren gaan opnieuw de straat op om te protesteren tegen het graanbeleid van de overheid.

Het protest zal niet zo groot zijn als bij de grootste demonstraties in 2009. Dat verwacht althans Freek Vossenaar, LNV-Raad in Buenos Aires.

Het staatssecretariaat voor binnenlandse handel geeft geen exportvergunningen meer af voor tarwe en mais. De acties dragen een lokaal karakter. Voorlopig doet één van de vier grote nationale boerenorganisaties mee, de Federación Agraria Argentina (FAA).

Pas later deze week beslissen andere organisaties of ze mee gaan doen. Bij de grote stakingen vorig jaar deden alle vier de organisaties mee waardoor supermarkten nauwelijks meer bevoorraad konden worden. Volgens de Federación zijn lokale markten al verzadigd waardoor de graanprijs sterk daalt.

Boeren zijn tevens verbolgen omdat president Christina Fernandez de Kirchner suggereert dat veehouders opzettelijk runderen achterhouden om de prijs van rundvlees op te drijven. Argentijnen zijn de grootste consumenten van rundvlees ter wereld.

Volgens Vossenaar ligt al sinds november 2006 het percentage vrouwelijke dieren in de slacht te hoog om een duurzame ontwikkeling van de rundveestapel te garanderen. Omdat de prijzen hoog zijn is de afgifte van exportvergunningen van rundvlees voorlopig stilgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.