Home

Achtergrond 3 reacties

'Animo en rendement verkooppool uien groeit'

Steeds meer uientelers verkopen hun product via een pool en dat levert ze steeds meer op, zegt uienpoolbeheerder, teler en uiensorteerder Leon van Meir.

"Er zijn niet veel telers die in de vrije handel beter verkopen dan de pool. Vrije handel is speculeren. Daar loop je risico mee", zegt de Brabander.

Van Meir merkt dat de belangstelling voor verkooppools toeneemt. "Langzaamaan, want de uienhandel is traditioneel ingesteld. Die gaat niet zomaar over op een ander systeem." Hij schat dat landelijk 7 tot 8 procent van de uien via pools wordt verkocht. Volgens Van Meir kan dat percentage omhoog. "Je moet risico’s spreiden. Dat is de manier om het lang vol te houden."

Het is voor de meeste telers bijzonder moeilijk om de markt goed in te schatten, benadrukt Van Meir. "Achteraf weten we natuurlijk allemaal precies hoe het loopt." Veel telers hebben hun uien vlak voor Nieuwjaar. "Dan voelt het niet fijn als de prijs zo stijgt als nu. Juist in een fluctuerend jaar als dit is de pool een uitkomst."

De handel maakt de meeste marges, beredeneert Van Meir. "De handel koopt het liefst lang van tevoren in. Als de prijs daalt, wordt eerst de eigen voorraad opgemaakt. De boer komt dan op de laatste plaats, dat moet hij zich realiseren."

Een pool geeft volgens Van Meir meer zekerheid. "Bovendien hebben telers het steeds drukker, bedrijven worden steeds groter. Daardoor hebben sommige telers te weinig tijd voor de handel." De marges die in de pool worden gemaakt, komen bij de teler terecht, zegt Van Meir. "Ook voor een mindere partij is de pool een uitkomst, want een boer wil niet zelf zoeken naar een afnemer. Dan moet hij concessies doen ten aanzien van de prijs. In een pool werk je samen met een afnemer voor het maximale rendement." Maar de vrije handel moet wel blijven, merkt de uiensorteerder op. "Dat zorgt voor marktwerking. Als verwerkers moeten vechten voor uien, komt dat de prijs ten goede." Van Meir praat vanavond over uienafzet op de VTA-bijeenkomst in Kruisland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  handelaar uit het zuid westen

  Pools zijn de nekslag voor de vrije handel,bij veel vraag heb je er niet z'n last van ,maar bij weinig vraag heel veel ze bieden hun uien gewoon aan voor elk aannemelijk bod van de exporteur en dan gaat de expoteur naar de vrije sorteerder en vraagt doe je ook mee voor dat geld?
  afschaffen die pools en telers gebruik je verstand en wees blij met een vrije markt
  zoals uien.

 • no-profile-image

  boerke

  Pools zijn makkelijk werken voor de sorteerders, maar bederven de marktwerking omdat er altijd aanbod is ook bij lage prijzen. Bij hoge prijzen zoals nu zijn het de pools die nog met voorverkoopaanbod komen van een te laag prijsniveau waarmee de top van de markt afgevlakt wordt! Voor wat betreft informatievoorziening is het in dit automatiseringstijdperk niet zo moeilijk voor de boer om goeie marktinformatie te krijgen van over de hele wereld in je huiskamer of kantoor! Degenen die daar de tijd niet voor nemen en hun produkt zelf niet goed weten te vermarkten daar is het doek al langer voor aan het vallen !

 • no-profile-image

  Leen

  In een pool is de boer ook sluitpost. Als je dan toch groot wilt, besteed dan werk uit en breng je product tot "maximale" waarde. Bij de pool vang je het gemiddelde minus "kosten".

Of registreer je om te kunnen reageren.