Home

Achtergrond 1 reactie

Agrifirm: zelf graan opslaan bespaart teler geld

Akkerbouwers kunnen geld verdienen als ze tijdelijk het graan na de oogst opslaan.

Volgens coöperatie Agrifirm kan de besparing oplopen tot bijna 1.500 euro per 100 ton graan. Agrifirm heeft samen met Jansen & Heuningen, producent van opslagvoorzieningen, berekeningen gemaakt voor de tijdelijke opslag van graan. Er zijn drie scenario’s doorgerekend met een afschrijving van de investering in 5 jaar en een rente van 5 procent.

Het eerste scenario betreft de opslag van 100 ton droge tarwe met minder dan 15,5 procent vocht. Hier varieert de besparing van 1.122 tot 1.394 euro per 100 ton, afhankelijk van de manier van opslag. Als 100 ton natte tarwe en gerst met 18 procent vocht wordt opgeslagen en gedroogd tot 16,5 procent, loopt de besparing uiteen van 204 tot 536 euro per 100 ton. Het derde scenario betreft de opslag van natte tarwe met 18 procent vocht dat wordt gedroogd tot 15,5 procent. Hier loopt de besparing uiteen van 1.154 tot 1.486 euro per 100 ton.

Naast de kostenbesparing ziet Agrifirm nog een aantal voordelen. "Het zelf kunnen opslaan van het graan geeft rust tijdens de oogst. Daarnaast maakt de teler met storten in de eigen schuur meestal minder kosten voor transport en personeel."

Eén reactie

  • no-profile-image

    hansje worst

    Niet te volgen dit bericht. Agrifirm is toch onze cooperatie? een grote opslag is voordeliger dan 80 kleintjes voor de leden? Mijn graan gaat bij Agrifirm in een opslag die al wel 20 jaar oud is. die kan toch onderhand afgeschreven zijn dat zou toch ten goede moeten komen aan de poolprijs? Waarom moet je bij ieder geleverde kg dan bewaarvergoeding betalen?Wie steekt dit voordeel dan in zijn zak? Niet alleen bij PVDA zakkevullers maar ook bij Agrifirm.

Of registreer je om te kunnen reageren.