Home

Achtergrond 201 x bekeken 3 reacties

Advocaat: tests Q-koorts onbetrouwbaar

De tests die nu gebruikt worden om de Q-koortsbacterie aan te tonen, zijn onbetrouwbaar.

Dat blijkt volgens raadsman Jo Aelmans van een Belfeldse geitenhouder uit de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven vrijdagochtend in een kort geding dat hij aanspande. Het College schortte de ruiming van drachtige geiten op dit bedrijf op.

De geitenhouder spande de zaak aan omdat testen uit zijn melktank tegenstrijdige resultaten gaven. Hij wil dat nieuwe monsters genomen worden, die worden onderzocht door verschillende laboratoria. Daar moet dan een eensluidend testresultaat uit voortvloeien. Volgens Aelmans kan een bedrijf niet ontruimd worden op basis van tegenstrijdige uitslagen. Hij noemde de uitspraak van het College van groot belang voor de hele sector. "Het testen is hiermee aan de kaak gesteld'', zei hij. "Dat zal op een andere manier moeten.''

De geitenhouder is heel blij met de uitspraak. "De ruimploeg stond al klaar om om 12.00 uur te beginnen met het doden van de dieren'', aldus Aelmans.


Lees ook CBB: bedrijf geitenhouder niet ruimen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter feller

  Proficiat fam. smits
  je zult de ruimploeg toch wel duidelijk gemaakt hebben dat ze met hun hele zootje heel snel op moesten flikkeren Als ze er de volgende keer weer staan dan bel maar even kom ik graageven mee helpen.

 • no-profile-image

  Karin

  Dit is nu eindelijk eens goed nieuws.
  Ik hoop dat de tankmelkmonsters van alle andere bedrijven, ook de al geruimde, opnieuw onderzocht kunnen worden. Als blijkt dat er bij het testen fouten zijn gemaakt, of dat tankmelkmonsters vervuild zijn geraakt, moeten de melkgeitenhouders natuurlijk schadeloos gesteld worden en bovendien smartegeld krijgen.

 • no-profile-image

  Inge

  proficiat met deze uitslag. Hier zijn alle melkgeitenhouders blij mee. We hebben met z'n allen steeds geroepen dat de besmetverklaring niet op basis van èèn monster mag afhangen. Bovendien is het tankmelkonderzoek ook niet gemaakt om hier bedrijven besmet mee te verklaren. Ben benieuwd of hier nog een staartje aan zit voor de al geruimde bedrijven

Of registreer je om te kunnen reageren.