Home

Achtergrond

Aardappelprijs stijgt verder

De beurscommissie Emmeloord noteerde vandaag maximaal 12 euro per 100 kilo fritesaardappelen.

Dat is de hoogste notering sinds oktober 2007. Alleen in juli 2008 stond de maximale notering ook even op 12 euro. De beurscommissie houdt de notering aan het ondereind op € 8,25. Dat is wel de hoogste onderkantnotering van dit seizoen, maar vorig seizoen is dat ook regelmatig betaald voor een mindere kwaliteit fritesaardappelen.

Aardappelhandelaar Henk van der Linde uit Emmeloord schrijft de prijsstijging toe aan een gebrek aan goede kwaliteit aardappelen. "Veel aardappelen zijn blauwgevoelig. Bovendien zijn door het winterse weer veel aardappelen te koud geworden. Dan vormen ze suikers die bij het bakken zwartverkleuring veroorzaken."

Van der Linde verwacht dat de prijzen verder stijgen. "Voor de rassen Innovator en Agria wordt al 14 euro betaald voor levering in april. Ook andere rassen als Fontane, Markies en Ramos zullen duurder worden. Het gebrek aan goede aardappelen wordt groter."

Van der Linde plaats wel een kanttekening bij de huidige prijs. "We hebben twee bar slechte aardappeljaren achter de rug. Ook voor 12 euro kan een teler nauwelijks aardappelen telen."

Of registreer je om te kunnen reageren.