Home

Achtergrond 166 x bekeken

Aantal varkens daalt in periode april-december

In december 2009 telde Nederland 12,1 miljoen varkens. Dat is 0,6 procent minder dan in april 2009.

Dat blijkt uit de nieuwste gegevens over de varkensstapel die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend heeft gemaakt.

Uit de gegevens blijkt dat het aantal vleesvarkens ten opzichte van april 2008 2,1 procent is gegroeid. Ten opzichte van december vorig jaar is de vleesvarkensstapel iets kleiner. De fokvarkensstapel is gegroeid met 2,4 procent. Er lagen 5,6 procent meer gedekte zeugen in de stallen en 15,9 procent meer jonge zeugen in opfok.

Er waren echter minder zeugen bij de biggen en minder zogende biggen in december. Door de matige prijsvorming is de productie afgeremd.

Worden de cijfers vergeleken met de gegevens van december 2008 dan is de totale varkensstapel ruim 3 procent groter dan een jaar eerder. Ten opzichte van december 2008 is met name het aantal jonge zeugen fors groter.

Diezelfde biggenprijzen zorgden er voor dat het aantal jonge zeugen toeneemt. Gezien het fors grotere aantal jonge zeugen valt het te verwachten dat het biggenaanbod in de loop van het jaar zal toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.