Home

Achtergrond

Aanpassing perceelsregistratie geen taak van boeren

Boeren kunnen in de praktijk nauwelijks verkeerd aangepaste perceelsgrenzen zelf corrigeren. Dat stelt LTO.

Het computerprogramma is traag, terwijl het aantal fouten zo groot is dat aanpassing een dagtaak is. De boeren eisen een jaar uitstel van toepassing van de registratie.

Dienst Regelingen, onderdeel van het ministerie van LNV, heeft aan de hand van satellietbeelden de grond die boeren gebruiken opnieuw opgemeten. Volgens het ministerie van landbouw is de nieuwe methodologie nodig om te voldoen aan Brusselse normen.

Gemiddeld verliezen boeren circa 2,2 procent aan oppervlakte. De regionale verschillen zijn groot, maar uiteindelijk wordt in meer dan de helft van de gevallen een afwijking geconstateerd. De aanpassingen omvatten een oppervlakte van 40.000 tot 50.000 hectare, aldus LTO.

Boeren worden geacht via de website van LNV zelf eventuele aanpassingen aan te vragen.Volgens LTO is het systeem ecter te traag en wanneer wordt ingezoomd wordt het beeld soms bijzonder wazig. LTO-bestuurder Romijn vindt het bovendien vreemd dat boeren het werk van een overheidsdienst overnemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.