Home

Achtergrond 5 reacties

Aanpak EU eurocrisis mogelijk verkeerd

Voor de zesde week op rij is de euro in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

Een euro is nu nog 1,34 dollar waard tegen 1,40 aan het begin van de maand en 1,50 eind 2009. De oorzaak ligt in de uiterst problematische Griekse overheidsfinanciën, maar door speculanten lijkt het proces ernstig te escaleren.

De kans dat Griekenland de staatsschuld ooit aflost is volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's steeds minder zeker. De Europese Unie probeert de euro te stabiliseren door ferme taal uit te slaan richting Athene. Brussel kondigde strengere begrotingsregels aan in plaats van steun.

De Grieken zelf zien niets in de harde sociale maatregelen die de regering wil nemen om de begroting op orde te krijgen. Arbeiders staken en masse in de straten van Athene, wat het vertrouwen in gezonde overheidsfinanciën en dus een stabiele euro ondermijnt.

De vraag daagt: is ferme taal wel de oplossing? Moet Brussel Griekenland niet financieel tegemoet komen en regels voor speculanten opstellen? Hoewel Griekse laksheid de wortel is van de problemen, zijn er meer oorzaken die ook aan de basis lagen van de Azië-crisis in 1997.

De speculanten van de internationale geldmarkt, soms nog maar net gered door belastingbetalers, zijn een aanval begonnen. Er valt namelijk te verdienen aan neergaande koersen. Dat gaat via zogeheten Credit Default Swaps, waarbij tussen twee partijen wordt gehandeld in het risico dat een derde partij failliet gaat.

Speculanten kunnen proberen een neergaande lijn in werking te zetten in andere landen met financiële problemen: Spanje, Portugal en zelfs België. Denkbeeldig is het niet. Een aanval op de Thaise Bath, louter gebaseerd op het zaaien van onzekerheid, spreidde zich uit naar de grootste economie van Azië: Japan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Maar crisis of geen crisis, Nederland gaat opgewekt door met het omzetten van goede landbouwgrond in waardeloze natuurgebieden.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Bij een dure dollar gaat de olie omhoog voor ons omdat die in dollars wordt afgerekend. Bij een hoge olieprijs gaat het graan en de maisprijs ook omhoog later dit jaar.
  Men moet wel optijd kunstmest inkopen omdat deze ook gekoppeld is aan de olie anders verdien je nog niets.
  Kortom mais en graan worden goed betaalt straks

 • no-profile-image

  John

  De euro's die Nederland gaat lenen komen nooit terug, wees daar zeker van!
  Landen als Griekenland, Spanje en Portugal zijn wat dat betreft zo corrupt als de pest. Verwacht er niets van. Het geld zijn we uiteindelijk kwijt. Zelfde verhaal als IJsland.

 • no-profile-image

  champignonboer

  We zien toch zeker allemaal wel aankomen dat de tweede crisis voor de deur staat en deze zal nog veel harder toeslaan dan dat iemand zich kan heugen !

 • no-profile-image

  Han

  Jan Cees Bron. In je artikel suggereer je dat de oplossing voor de Sterke Euro is het helpen van de Grieken met het verschaffen van (zachte) leningen of giften om hun te kort aan te zuiveren. Dit is een uiterst kapitalistische gedachte die uit eindelik zal leiden tot een totale in eenstorting van de Euro. Zie de Dollar de Amerikaanse staat doet niet anders dan lenen om de tekorten aan te zuiveren en het brengt hen alleen maar verder van huis. De Chinezen beginnen voorzichtig te worden met het lenen van geld aan Amerika en zouden hun over verhitte economie wel eens kunnen gaan afremmen om schade te voorkomen. Dan is voor ons allen de gort gaar, afname export naar Peking en dan zakken we verder in het financiele moeras. Waarbij enkele extreem rijken over blijven en de rest te weinig heeft om te eten.
  Naar mijn idee zijn er parallellen te trekken met het einde van het Communistische regiem.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.