Home

Achtergrond 237 x bekeken

'APO-model nu niet bruikbaar in tuinbouw'

Het samenwerkingsmodel in een associatie voor producentenorganisaties (APO) is niet haalbaar voor de tuinbouw.

Na het mislukken van gesprekken voor bundeling van het aanbod paprika en tomaat, lijkt een komkommerbundeling ook moeilijk, zegt Thijs Jasperse voorzitter van telerscollectief K8.

Vorige week braken de partijen gesprekken over bundeling van het aanbod paprika en tomaat af. Telersverenigingen kregen niet alle telers op een rij en moesten kiezen tussen deelname of het loslaten van kritische telers. Ook zorgde de nauwe banden met handelsbedrijven ervoor dat besturen stemden tegen een APO.

Voor komkommers is de APO-West nog niet van de baan, maar K8-voorzitter Jasperse heeft er een hard hoofd in. "Voor APO-West wordt het ook een moeilijk verhaal. Hier spelen dezelfde problemen als bij andere APO’s." Volgens Jasperse is een APO-model nu niet haalbaar in de tuinbouw. Fusies zijn geen echt alternatief, stelt hij.

Volgens Jasperse is er bovendien geen sprake van dat de plannen voor de komkommer APO nu worden omgebogen naar een veilmodel. Fusievereniging Best of Four claimt binnen twee weken de plannen uitgewerkt te hebben voor APO-West. Jasperse bestrijdt dat. "Er is geen werkgroep. We hebben tegen Best of Four gezegd goed te kijken naar de huidige plannen. Meer niet." Best of Four zegt juist vorderingen te maken in de uitwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.