Home

Achtergrond 305 x bekeken 2 reacties

1.126 tuinders zetten product af in België

Bij Belgische veilingen en telersverenigingen zijn 1.126 Nederlandse telers aangesloten.

Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse ministerie voor landbouw en visserij. Nederlandse partijen reageren verrast over dat hoge aantal.

Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie gaat het voornamelijk om groentetelers die leveren aan Belgische veilingen en groenteverwerkers. Een kleiner deel levert champignons. Het aantal Nederlandse fruittelers is beperkt, stelt de woordvoerder die geen uitsplitsing of areaalgegevens kon verstrekken.

ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts reageert verrast op de cijfers. De zuidelijke organisatie heeft geen gegevens van de afzet van leden. "Misschien moeten we dat in kaart brengen." Ook het Productschap Tuinbouw en ministerie van LNV hebben geen gegevens over het aantal Nederlanders dat levert aan Belgische veilingen of afnemers.

In 2009 hebben negentien Nederlandse telers zich gemeld als lid bij de Mechelse veilingen. Daarmee komt het aantal Nederlandse telers op honderd. In totaal telt de veiling 900 leden.

Vooral middelgrote Nederlandse telers met een sterke focus op kwaliteit zoeken aansluiting bij de Mechelse veilingen, laat een woordvoerder weten. Bij veiling Zundert zijn 105 Nederlandse aardbeientelers aangesloten. Ook bij Hoogstraten en Brava zijn Nederlanders lid. Het aantal industrietelers is onbekend.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    mart

    Kleine vraag: Hoeveel tuinders zijn er eigenlijk in Nederland?

  • no-profile-image

    Belgantw

    Hoeveel tuinders zijn er in nederland?In belgie vallen ze al herfstbladeren te klein om een wkk te zetten of te ver af of overbezette electrieklijn en ge kunt stoppen, te lage prijze,waar hebben we dat nog gehoort!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.