Home

Achtergrond

Zuivelmarkt goed het jaar uit

De zuivelmarkt gaat goed het jaar uit. Deze verwachting valt alom te horen in de zuivelhandel. De kaasmarkt blijft vaster dan verwacht, met Rusland als de grote, tot nu toe stabiele trekker.

Vooral de foliekazen blijven goed geprijsd. Voorraden foliekaas zijn er dan ook bijna niet te vinden in Nederland of Duitsland. Wat verkocht wordt is jonge kaas en alles blijft weggaan voor €3,00 per kilo of meer. De natuurkazen verkopen ook goed, maar minder dan de foliekazen. Ook qua prijs blijven ze achter.

Bij de poeders is het een vergelijkbare situatie, met dit verschil dat de poedermarkten in november een dipje vertoonden. Er werd zelfs enigszins gespeculeerd op een verdere daling, maar dat ging niet door. De poederprijzen trekken inmiddels weer goed aan, ondersteund door de jongste resultaten van de Fonterra-veiling deze week. Daarbij is ook de werkelijke vraag naar melkpoeder vrij goed, zo valt te horen. Ook al is de productie in Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten tamelijk hoog, het belet de markt blijkbaar niet om hogere prijzen te realiseren. Wat ook meehelpt is dat de wereldeconomie nu toch in een iets minder moeilijke positie zit dan vorig jaar. Daardoor is de koopkracht van consumenten groter en durven voedingsbedrijven ook meer aan te kopen.

Onder invloed van de aanhoudend hoge vraag naar kaas en andere zuivelproducten wordt er ook nog altijd vrij weinig melk aangeboden op de spotmarkt. Dat maakt dat ook daar de prijzen tamelijk hoog blijven. Deze week brengt spotmelk af boerderij ongeveer
36 cent per kilo op. Een deel van deze melk gaat naar de productie van dagverse zuivel. Dat is een bedrijvigheid die het dit jaar wel lastig heeft. Ondernemers moeten melk voor hoge prijzen inkopen, terwijl de concurrentie door het grote aantal aanbieders en de aanhoudende overcapaciteit moordend blijft.

Prognose: stabiele prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.