Home

Achtergrond 172 x bekeken 1 reactie

Zuivelhandel niet stilgevallen door feestdagen

De zuivelhandel valt dit jaar niet stil rond de kerstdagen en de jaarwisseling.

Dat komt doordat de feestdagen grotendeels in het weekeinde vallen, doordat de dollarkoers zich in voor Europa gunstige richting beweegt en doordat Europa op de wereldmarkt bijna de enige aanbiedende partij is die snel grote hoeveelheden zuivel kan aanbieden. De gevolgen hiervan zijn af te lezen aan de zuivelprijzen. De prijzen voor melkpoeders gaan met stappen van 50 tot 60 euro per ton omhoog. Ook weipoeder gaat mooi in prijs omhoog.

Een van de belangrijkste oorzaken van de prijsstijgingen bij de poeders is een groot contract van Algerije, dat door Europese exporteurs is binnengehaald en dat vóór half januari moet zijn voldaan. Leveranciers als de Verenigde Staten en ook Nieuw-Zeeland komen bij de Algerijnen meestal toch al niet als eerste aan bod, maar kampten bij de strijd om de actuele tender ook met het probleem dat ze niet op korte termijn konden leveren.

De aanhoudend goede kaasverkopen en dito prijzen houden de zuivelmarkt in de EU ook krap. In andere jaren begonnen kaasfabrikanten hun productie tegen het einde van het jaar wel eens te beperken, nu kopen ze juist melk bij om nog meer kaas te kunnen maken. Ook hierdoor zijn de prijzen op de spotmarkt voor rauwe melk nauwelijks gedaald.

Van een kerstdip, zoals de laatste jaren nogal eens spraken was, is dit jaar dan ook niets te merken. Voor de verkopende partijen mooi, maar voor kopers, met name in de verse zuivel, vervelend. Zij kunnen de hogere inkoopprijzen het moeilijkst van alle zuivelverwerkers doorberekenen aan de afnemer. Vooral als gevolg van de overcapaciteit in hun segment. Voor de veehouder ziet het er echter positief uit. Zij mogen ook de komende maanden rekenen op goede uitbetaalprijzen.

Prognose: hogere prijzen

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Anomieus

  Dromen zijn bedrog, hogere prijzen
  De realiteit, Duitsland verlaagt momenteel zijn kaasprijzen voor de maand Januari
  Frico heeft zijn boterprijzen voor Januari in Duitsland met € 0,22 verlaagd.
  Ingaande April mogen we fijn 2% meer melken.
  Rusland begint al te vertragen met zijn importen.
  Wordt alstublieft wakker heren, boeren, hou de rem op de productie dan wordt iedereen in 2011 blij.

Of registreer je om te kunnen reageren.