Home

Achtergrond 185 x bekeken

Wisselkoersen en rente stabiel

De waarde van de euro is ten opzichte van belangrijke munteenheden als de Amerikaanse dollar, Russische roebel en het Britse pond stabiel. Investeerders wachten gespannen concrete stappen na een Europese topconferentie over de euro af. Leiders van de Europese Unie kwamen in ieder geval overeen dat er een permanent reddingsmechanisme moet worden ingesteld.

Veel spanning ligt bij Spanje. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s heeft de nationale regering volgend jaar circa 170 miljard euro aan leningen nodig. De Spaanse autonome regio’s hebben volgens Moody’s nog eens 30 miljard euro nodig, terwijl de commerciële banken op zoek gaan naar circa 90 miljard euro.

Volgens Moody’s is het onwaarschijnlijk dat Spanje daadwerkelijk gered moet worden met euro’s uit het Europese noodfonds. Hierin bevind zich momenteel 750 miljard euro, waarvan tenminste 85 miljard euro in leningen en garanties wordt vrijgemaakt voor Portugal. Nog eens 22,5 miljard wordt door het Internationaal Monetair Fonds ter beschikking gesteld aan Ierland.

De berichten doen het vertrouwen in en dus de koers van de euro stijgen. Tegelijk wordt druk op de euro gezet nu uit de VS steeds meer positief macro-economisch nieuws doorklinkt, welke de dollarkoers stuwt.

Deutsche Bank heeft vertrouwen in herstel van de euro en verwacht dat de waarde tegen het einde van het eerste kwartaal van 2011 1,45 dollar zal bedragen. Nu is een euro nog circa 1,32 dollar waard. Voor de export is een hogere waarde van de euro onvoordelig, maar een sterke euro biedt mogelijkheden voor overnames in de VS.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.