Home

Achtergrond 332 x bekeken

Winsemius: houd de politiek buiten de deur

’s-Hertogenbosch – De land- en tuinbouw moeten zorgen dat ze geen gespreksonderwerp zijn in de politiek. Een belangrijke manier om dat te voorkomen is het sluiten van verbindingen met tegenstanders. Dat zegt oud-minister en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Pieter Winsemius.

Winsemius was donderdag hoofdspreker op het congres van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Volgens Winsemius zijn er nieuwe vriendschappen nodig tussen de agrarische sector, toeleverancers, afnemers en maatschappelijke organisaties.

Winsemius waarschuwt dat het tempo van vernieuwing in de land- en tuinbouw te traag is. Volgens hem denken sommige ondernemers nog dat ze met milieuvriendelijke productie nog iets kunnen verdienen. ”Milieuvriendelijkheid verkoopt niet beter. Maar wie niet meedoet, kan straks niet meer verkopen. Die verliest het recht.”

Winsemius stelt dat de landbouw in een vertrouwenscrisis leeft met de consument. Die crisis is begonnen met de varkenspest en versterkt door de daaropvolgende crises. De debatten over de megastallen tonen volgens hem aan dat de sector te maken heeft met een gigantische dode hoek. Er zijn stallen bedacht die beter zijn voor dierenwelzijn, voor het milieu, waar iedereen blij mee is. Alleen is nooit bedacht hoe de buurman daar op zou reageren.

”En als er dan Q-koorts bij komt, en MRSA – ook al heeft dat er niets mee te maken – en er gaan doden vallen, dan ageert de maatschappij tegen de sector. Dat mag je sociaal en economisch niet riskeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.