Home

Achtergrond 241 x bekeken

Week 51: weersperikelen zorgen voor overlast

De markt van kuikenvlees loopt voor wat betreft de afzet redelijk goed door. De vraag en verkopen zijn zeker niet slecht, maar de huidige weersperikelen zorgen wel voor de nodige overlast. Dit geldt onder andere voor de afzet naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar vervoerders wat meer problemen ondervinden als gevolg van de slechte weersomstandigheden.

Ook ten aanzien van de export naar Oost Europese landen zoals de Baltische staten en Roemenië kampt men met deze problemen. Voor al deze landen geldt dat vervoerders voor dezelfde prijs vaak langer onderweg zijn en dat scheelt inkomsten, waardoor men wat terughoudender is. Ook gebeurt het nog wel eens, dat een transport helemaal niet plaatsvindt, omdat men verwacht dat het vervoer daarvan zoveel problemen met zich mee zal brengen, dat men dit zinloos acht en er dus vanaf ziet.

Over het algemeen zijn de prijzen van botproducten zoals kuikenpoten, bouten en vleugels onder andere daardoor wat moeilijker vast te houden en dat betekent dus dat er zo hier en daar meer product ingevroren wordt. Overigens is dat op zich niet bijzonder, want dat is een jaarlijks terugkerend patroon. De vraag naar vers product vanuit Nederland en Duitsland is zondermeer dik in orde en daar is men redelijk positief over te spreken.

Voor de kuikenmesters wordt de situatie steeds lastiger, onder andere vanwege de sterk gestegen voerprijzen en oplopende stookkosten. Er wordt al melding gemaakt dat sommige kuikenmesters de bedrijfsvoering even stilleggen, omdat daar het water aan de lippen staat. Het is niet zo dat men massaal een mestronde overslaat, maar er zijn toch wel degelijk geluiden in de sector te horen, dat men na het afsluiten van een mestronde wat meer tijd neemt met de opzet van nieuwe kuikens.

Naast de hiervoor genoemde kosten zijn in 2010 ook de kosten voor mestafzet sterk opgelopen en lagen daarnaast ook de prijzen van de eendagskuikens op een hoger peil dan in 2009.

De basiscontractprijs stond al vanaf eind november ongewijzigd op € 0,75/kg en deze prijs is voor levering vanaf volgende week met € 0,01/kg naar boven bijgesteld. De “vrije” kuikenprijzen zijn met € 0,02/kg naar boven bijgesteld en noteert voor lichte en zware kuikens deze week gemiddeld € 0,89/kg.

Het moment lijkt dus aangebroken dat slachterijen de mesters wat meer gaan compenseren voor de steeds verder oplopende kosten. Ingewijden in de sector zal het niet verbazen als de prijs de komende maand verder gaat oplopen, maar dat zal uiteraard sterk afhangen van de mogelijkheden binnen de marges van slachterijen. Men zal een hogere uitbetalingsprijs aan kuikenmesters, richting de retailers zeker willen terugverdienen en de vraag is of men daarin zal slagen.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.