Home

Achtergrond 565 x bekeken

Voedselbank in VS niet meer weg te denken

Een op de acht inwoners van de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft met enige vorm van honger te kampen. Organisaties die luisteren naar namen als Bread for the City, So Others Might Eat of Martha's Table bestrijden de honger.

Met een budget van 6 miljoen dollar per jaar, zeventig medewerkers, tienduizend vrijwilligers en 560.000 maaltijden per maand noemt hulporganisatie Martha's Table zich van gemiddelde grootte. De klanten zijn zowel daklozen als gezinnen met een huis.

Martha's Table
Martha's Table ligt aan 14th Street, in het noordwesten van de stad, in wat eens een arme zwarte buurt was en waar nu blinkende appartementsgebouwen verrijzen. In een verzameling gebouwen bevinden zich onder meer een kledingwinkel, een dagopvang voor kinderen tot achttien jaar en de voedselbank. Zo kan de organisatie een brede aanpak nastreven waarbij honger en onderwijsachterstanden in een keer worden aangepakt.

Binnen pruttelen tientallen liters soep. Buiten worden kalkoenen uitgedeeld. Daklozen en behoeftigen schuifelen voorbij. "Thank you, Merry Christmas'', klinkt het zacht.

Soep
In de stad waar 261 van de 535 volksvertegenwoordigers in het Amerikaans congres meer dan 1 miljoen aan bezittingen hebben, is het enorme onderscheid tussen armoede en rijkdom nooit ver weg. Zoals bij de inhoud van de soep: het voedsel voor de armen bestaat niet uit goedkoop blikvoedsel met een bouillonblokje, maar uit dure biologische ingrediënten.

Die worden in ruime mate door bedrijven, particulieren en scholen gedoneerd. De overvloed bij de welbedeelden is zo groot dat blikvoedsel zoveel mogelijk wordt afgehouden. Afgelopen zomer bestond de soep volgens Martha's Table soms zelfs voor 60 procent uit biologische groente.

Onzekerheid over voedselvoorziening
Ondanks de hulp blijft honger een probleem. Een studie van het ministerie van Landbouw uit november leert dat 12,7 procent van de inwoners in Washington tussen 2007 en 2009 met onzekerheid over de voedselvoorziening te maken had. Op basis van de deze week gepubliceerde volkstelling betreft het ruim 76.000 mensen. In heel Amerika ging het in die periode naar schatting om vijftig miljoen mensen. In 2008 waren dat er nog 49,1 miljoen en in 2007 36,2 miljoen.

37 miljoen Amerikanen
Feeding America, een landelijke organisatie van lokale voedselbanken, voorziet naar eigen zeggen jaarlijks 37 miljoen Amerikanen van eten, onder wie veertien miljoen kinderen. Dit betekent een toename van 46 procent ten opzichte van de 25 miljoen Amerikanen die in 2006 hulp kregen. De Verenigde Staten tellen ruim 308 miljoen inwoners.

Voedseltassen
In 2007 werden er door Martha's Table negentig voedseltassen per maand uitgedeeld, eind 2010 zijn dat er zo'n vijfhonderd. Hoewel de recessie officieel al in de zomer van 2009 afliep, merkt de voedselbank daar weinig van.

Ann Brookover, verantwoordelijk voor het budget bij Martha's Table: "Zo'n vierduizend mensen in deze stad hebben geen idee hoe ze aan hun eerstvolgende maaltijd komen. De mensen hebben meer hulp nodig, de vraag neemt de laatste tijd niet af. De crisis is misschien voor sommigen over, maar voor de mensen die in armoede leven niet.''

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.